U sedam od deset županija u FBiH te RS-u počela nastava u osnovnim i srednjim školama

Blizanci Marinela i Lukas školu u Njemačkoj zamijenili Kiseljakom

03.09.2024.
u 08:03

Blizanci Marinela i Lukas Perić krenuli su u prvi razred Osnovne škole Kiseljak. Nakon što su se nedavno s roditeljima, majkom Ivanom i ocem Daliborom, vratili iz Njemačke u Kiseljak, hrabro su i s uzbuđenjem radi otkrivanja novog svijeta i sklapanja novih prijateljstava prvi put sjeli u školske klupe

U sedam od deset županija u Federaciji BiH nastava u osnovnim i srednjim školama počela je jučer. Nova školska godina počela je u USŽ-u, TŽ-u, BPŽ-u, ZDŽ-u, SBŽ-u, SŽ te HBŽ-u, piše Večernji list BiH.

U Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu (zbog tragičnog događaja od 21. kolovoza) nastava će početi 9. rujna. Nastava 9. rujna počinje u ZHŽ-u, kao i u HNŽ-u, gdje je Vlada donijela odluku o odgodi početka nastave za tjedan dana zbog iznimno visokih temperatura. Iz istih je razloga odluku o odgodi početka nastave donijelo i nadležno Ministarstvo obrazovanja u Posavskoj županiji te će nastava u svim tamošnjim osnovnim i srednjim školama početi 9. rujna, odnosno prolongirana je za tjedan dana. Nova školska godina počela je i u RS-u, i to za više od 117.500 učenika osnovne i srednje škole.

Novi početak

Blizanci Marinela i Lukas Perić krenuli su u prvi razred Osnovne škole Kiseljak. Nakon što su se nedavno s roditeljima, majkom Ivanom i ocem Daliborom, vratili iz Njemačke u Kiseljak, hrabro su i s uzbuđenjem radi otkrivanja novog svijeta i sklapanja novih prijateljstava prvi put sjeli u školske klupe. Njihov otac Dalibor smatra da je život u BiH postao mnogo bolji i vidi brojne prednosti u povratku u svoj rodni kraj. - Mislim da je u BiH mnogo bolje i za djecu te smo se odlučili na ovaj korak. Vratili smo se prije početka nastave, lako smo se naviknuli, a trenutačno rješavamo i poslove - kazuje nam Dalibor. Supruga Ivana, majka prvašića Marinele i Lukasa, je iz Vinkovaca. Odluka da s obitelji nastavi život u Kiseljaku bila je teža u odnosu na supruga jer njoj je trebala viza, kao i radna dozvola. No, Ivana je već sve uspjela završiti, a dobila je i posao. - Onima koji razmišljaju o tome vratiti se u BiH ili ne poručila bih da nema razloga za strah od povratka. I ja sam se bojala u početku, ali se ispostavilo da za to nije bilo nikakvog razloga. Ako ovdje imate nekoga svoga, sve ostalo brzo dođe na svoje. Ja sam već dobila i posao u jednoj sarajevskoj tvrtki u kojoj radim kao call-agentica. Dio poslova obavljam od kuće, dio iz ureda. Zadovoljna sam i poslom i životom ovdje - podijelila je s nama iskustvo novog početka u BiH Ivana Perić. Prema riječima Marijane Kobačić, ravnateljice Osnovne škole Kiseljak, Lukas i Marinela su među 67 upisanih prvašića u novoj školskoj godini. - U matičnoj školi imamo 50 prvašića u tri odjela, a jedan odjel od 17 učenika upisan je u Brnjacima. Naravno da nas raduje što je među njima i dvoje djece čija se obitelj vratila iz Njemačke. Takve djece imamo i u višim razredima - kazala nam je ravnateljica Kobačić. Prema riječima ministra obrazovanja u Vladi Srednjobosanske županije Bojana Domića, u ovoj je županiji u novoj školskoj godini upisano 30 učenika čiji su se roditelji odlučili vratiti iz inozemstva i život nastaviti u BiH.

Trend smanjenja

Inače, školsko zvono oglasilo je početak nove školske godine za oko 24 tisuće učenika u 82 škole u 12 općina SBŽ-a, 57 osnovnih i 25 srednjih. Školska 2024./ 2025. godina počela je za oko 17.000 učenika osnovnih škola te oko 7000 učenika srednjih škola. Prvašića je upisano 1905, odnosno 138 odjela. SBŽ ni ove godine, poput većine sredina, nije zaobišao trend smanjenja broja školske djece, koje je u osnovnim školama 200-tinjak manje u odnosu na školsku 2023./2024. godinu, od čega je prvašića manje ukupno 80. Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području šest općina HBŽ-a počela je jučer. Prvašića je ove godine nešto više nego lani, kazao nam je Ante Tadić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a, te dodao: - Imamo 382 upisana prvašića za razliku od prošle godine, kada ih je bilo 352, dakle 30 više. Uglavnom se trend ustabilio, nema više onog strmoglavog pada kao što je bio npr. 2014. i 2015. i onih godina nakon što je Hrvatska ušla u EU.

Blagi porast novoupisanih je i u dvije osnovne škole u Livnu, a u jednoj od njih bilježimo i trend koji posebno veseli. - Bio sam i na upisima, a provjerio sam i sada, tako da mogu primijetiti da je sedmero novoupisanih rođeno u Njemačkoj. Neki od njih su se vratili već i prije, imaju stariju braću i sestre koji idu u našu školu, a neki od roditelja vratili su se baš ciljano pred polazak djece u školu - kazao nam je Ivan Brnić, pedagog u OŠ "Fra Lovro Karaula". Jedan od tih povratnika je i Tomislav Čondrić koji je sa suprugom doveo svog prvog prvašića Dražena. Na pitanje tko ima veću tremu, tata ili sin, odgovorio je kako im je podjednaka te dodao: - Sve nam je novo. Bili smo malo izvan Livna, tek smo došli pa nam je i to jedan novi korak. Nadamo se da će sve biti dobro, da će se dječak uklopiti tu, da će mu biti lijepo i tako. Imamo dobra očekivanja. Želja nam je bila da sa školskim danima i odrastanjem počne tu jer mislim da mu nigdje ljepše biti neće.

Na području SŽ-a počela je nova školska godina za ukupno 53.500 učenika, među kojima je 38.400 osnovaca i 15.100 srednjoškolaca. Upisano je i 4300 prvašića. U prve razrede osnovnih škola u USŽ-u krenula su 1464 prvašića, dok se u srednje škole upisalo 1150 učenika koji su završili osnovnu školu. Na području ZDŽ-a u novu školsku godinu upisana su 28.003 osnovca i 10.862 srednjoškolca. U TŽ-u je 34.000 učenika, od čega njih 14.000 ide u srednje škole. U BPŽ-u su u školu krenula ukupno 2684 učenika, 1996 u osnovne te 688 učenika u srednje škole. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije