Što donosi novi Zakon

Boravišne pristojbe u FBiH do 3 KM po noćenju

bih...mostar...turisti stari most .arhivska fotografija... foto: Braco Selimovic vecernji list VLM
26.09.2016.
u 11:15

Djeca do 12 godina, osobe koje su upućene na topličko i klimatsko liječenje, djeca i mladi s problemom u razvoju, učenici, studenti, invalidi, strani državljani koji su, po međunarodnim konvencijama i sporazumima, oslobođeni plaćanja boravišne pristojbe i strani državljani koji dolaze organizirano u BiH - bit će oslobođeni plaćanja boravišne pristojbe prema novom Zakonu o turizmu Federacije BiH. Sve ostale kategorije gostiju morat će po svakom noćenju platiti između dvije i tri marke boravišne pristojbe. Visina boravišne pristojbe, kako piše u Zakonu, utvrđuje se ovisno o razvrstavanju jedinice lokalne samouprave kao turističkog mjesta, tako da se visina boravišne pristojbe može utvrditi u rasponu od 2,5 KM do 3 KM po svakom ostvarenom noćenju.

Plaćanje pristojbe

Sredstva prikupljena po osnovi boravišne pristojbe uplaćuju se na račun javnih prihoda Federacije BiH, a obveznik uplate boravišne pristojbe je ugostitelj koji pruža uslugu smještaja. Ovaj iznos pristojbe neće plaćati oni ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje i privatni iznajmljivači, oni plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe za svaki krevet (ležaj) u ugostiteljskom objektu, odnosno objektu u kojem se pružaju usluge smještaja. Domaći ili strani državljanin koji koristi uslugu noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj, evidentira se u knjigu gostiju i plaća boravišnu pristojbu po svakom ostvarenom noćenju. Boravišnu pristojbu plaća i vlasnik plovila koje se nalazi na vezu u luci kada boravi na plovilu i sve osobe koje borave na njemu. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?