Natrij (sol) je esencijalni mineral koji ima vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine, funkcioniranju živaca i kontrakciji mišića. Međutim, prekomjerni unos natrija može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija, osobito ako već imate visoki krvni tlak, odnosno hipertenziju.
Konzumacija hrane s visokim udjelom natrija može pogoršati simptome hipertenzije i povećati rizik za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Od ključne je važnosti smanjiti unos soli, kada je riječ o liječenju hipertenzije. To postaje još važnije ljeti jer pretjerana konzumacija soli može uzrokovati dehidraciju i povećati učinke vrućeg vremena na krvni tlak, kaže nutricionistica Vidhi Chawla, piše Ordinacija.hr.
Određeno povrće
Zeleno lisnato povrće nevjerojatno je korisno za zdravlje. Ali neko povrće poput celera, špinata, mrkve i cikle sadrži značajnu količinu soli koja može utjecati na razinu krvnog tlaka. Ako je vaš krvni tlak konstantno visok, izbjegavajte jesti ovo povrće ili ga jedite umjereno!
Sir
Iako je sir izvrstan izvor kalcija i bjelančevina, često ima i visok udio soli i zasićenih masti. To znači da konzumiranje previše sira može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB) podizanjem krvnog tlaka i kolesterola.
Ako ga ipak želite jesti, odaberite vrste s niskim udjelom natrija i konzumirajte ga umjereno.
Konzervirane i gotove juhe
Kako bi se poboljšao okus i očuvao proizvod, mnoge gotove juhe i juhe u limenci sadrže visok udio soli. Ako vam baš nikako nije zgodno skuhati domaću juhu, potražite verzije bez dodane soli, s niskim udjelom natrija.
Kiseli krastavci i mesne prerađevine
Kiseli krastavci, kiseli kupus i druga fermentirana hrana obično sadrže puno soli zbog procesa kiseljenja. Kao konzervans i pojačivač okusa, prerađeno meso poput hrenovki, kobasica, slanine i delikatesnog mesa također sadrži značajne razine natrija.
Kruh i peciva
Neki kruh i pekarski proizvodi, osobito oni napravljeni od rafiniranog brašna, mogu sadržavati značajne količine natrija. Provjerite oznake i odlučite se za opcije s niskim udjelom natrija kada su dostupne.
Začini i preljevi za salatu
Začini kao što su soja umak, kečap, umak za roštilj i preljevi za salatu mogu biti značajan izvor natrija. Koristite ih štedljivo ili odaberite verzije s niskim udjelom natrija.
Grickalice
Čips, pereci i druge grickalice često su bogate solju. Birajte zdravije opcije kao što je svježe voće i povrće s humusom ili domaće grickalice kao što su kokice začinjene začinskim biljem ili možda neslanim orašastim plodovima.
Ne zaboravite pažljivo provjeriti oznake na pakiranjima hrane kako biste odredili razinu soli u prerađenim i pakiranim obrocima.
Kako biste imali veću kontrolu nad količinom soli koju unosite, birajte svježe, cjelovite namirnice i pripremajte obroke kod kuće kad god je to moguće.
Nadalje, pijenje dovoljno vode, kao i smanjenje prekomjerne konzumacije alkohola mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka.