Novi saziv Vijeća ministara trebali bi činiti kadrovi HDZ-a BiH, SNSD-a te "petorke" iz Sarajeva

Borjana Krišto poslala 11 imena, ovoga tjedna prijedlog ministara Bošnjaka

storyeditor/2023-01-09/sporazum.jpeg
10.01.2023.
u 15:37

Na provjere Središnjem izbornom povjerenstvu te državnoj agenciji SIPA-i upućeni kandidati iz hrvatskih i srpskih stranaka. Rok za novi saziv, po zakonu i Ustavu BiH, istječe do kraja mjeseca

Još je šesnaest dana preostalo da novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto Zastupničkome domu Parlamentarne skupštine BiH dostavi imena ministara i zamjenika u sazivu kojemu bi ona trebala biti na čelu u mandatu do kraja 2026. godine, piše Večernji list BiH. Sve to događa se u ozračju velikih turbulencija unutar dijela stranaka sa sjedištem u Sarajevu, čiju odlučnost da preuzmu vlast remete otpori vodeće bošnjačke stranke SDA koja je uspjela pridobiti dvije, a moguće i tri stranke iz bloka "osmorke" na svoju stranu.

Jedanaest imena

Pa ipak, kako se doznaje, u daljnju proceduru na potrebne provjere poslana su imena kandidata za hrvatske i srpske ministre i zamjenike, dok je pak "petorka" odgodila predlaganje svojih kandidata nakon što se našla pod žestokim udarima zbog stvorene percepcije kako se dovoljno snažno ne suprotstavlja potezima Milorada Dodika i vlasti u RS-u oko obilježavanja Dana RS-a ili proglašavanja državne imovine vlasništvom RS-a. Zbog toga je potkraj protekloga tjedna predsjedateljica Krišto poslala nekompletan popis imena kandidata novih ministara i zamjenika koji bi trebali činiti novu državnu vladu u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA). Ranije je taj isti popis s jedanaest imena ministara i zamjenika iz HDZ-a BiH, odnosno stranaka okupljenih oko SNSD-a, dostavljen Središnjem izbornom povjerenstvu. Iako su u javnosti najkasnije procurila imena iz HDZ-a BiH, jedino njih nitko nije problematizirao. Odvjetnik Davor Bunoza kandidat je ove stranke za državnog ministra pravosuđa BiH, a za ministricu civilnih poslova predložena je Dubravka Bošnjak, dosadašnja zamjenica ravnatelja Agencije za bankarstvo FBiH. Unutar hrvatske "reprezentacije" u Vijeću ministara za zamjenicu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kandidirana je ponovno Ljiljana Lovrić, a za zamjenika ministra obrane Slaven Galić, bivši zapovjednik i časnik HVO-a. Zamjenik ministra vanjskih poslova, prema prijedlogu iz HDZ-a BiH, trebao bi biti Josip Brkić, koji je i u odlazećem mandatu obnašao ovu dužnost. Još jednu zamjeničku poziciju ima ova stranka, i to u Ministarstvu sigurnosti. Tamo je predložen iskusni policijski dužnosnik Ivica Bošnjak koji je obnašao više dužnosti u policijskim agencijama BiH. Sva ova imena moraju proći provjere više agencija, jednako kao i drugi dužnosnici koji će biti predloženi. Otišla je provjera i za Zorana Tegeltiju, koji je prijedlog SNSD-a za ministra financija, Stašu Košarca, za novog-starog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Stigla je i provjera na ime Nenada Nešića, koji je predložen za novog ministra sigurnosti. Čeka se i dalje ime ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji je zajednički prijedlog SNSD-a i "osmorke". 

Konaković šef diplomacije

Sigurno je, međutim, da će novi šef diplomacije biti čelnik stranke Narod i pravda Elmedin Dino Konaković. Stranke "petorke", čije je jedinstvo, uz SBiH i NES, načela i stranka čudna naziva ZNG, do sutra bi trebale dostaviti sve svoje prijedloge. U SDP-u su ranije za ministra obrane BiH predložili Zukana Heleza, višestruko osuđivanu osobu, sklonu konfliktu, a koja je bila i bivši ministar za braniteljska pitanja u Vladi FBiH. Kako bi svi ovi dužnosnici mogli biti imenovani, potrebno je da se na njih ne odnosi nijedna nespojivost dužnosti propisana zakonom te da su dostavljene sve informacije koje su potrebne SIP-u, ali i agencijama za provedbu zakona. Ako se do kraja tjedna dostave na provjeru imena koja trebaju predložiti građanske i bošnjačke stranke, onda bi bilo izvedivo dobiti novi saziv Vijeća ministara do kraja siječnja.

 

Edin Forto prijedlog Naše stranke za ministra prometa i veza BiH

Predsjednik Naše stranke Edin Forto prijedlog je ove stranke za državnog ministra prometa i veza.

- Predsjedništvo Naše stranke sinoć je održalo sastanak na kojem se raspravljalo o učešću u vlasti na državnom nivou. Na sjednici je jednoglasno donesen zaključak da Naša stranka predlaže Edina Fortu za ministra prometa i veza u Vijeću ministara BiH - saopćeno je iz te stranke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?