Glasovi poštom, preko mobilnih timova, u odsutnosti... sve mijenjaju

Bošnjačka koalicija priznala poraz u Mostaru, u Žepču Zovko na pragu novog zaokreta

09.10.2024.
u 19:41

U Žepču je bošnjački kandidat Suvad Hadžić počeo širiti teorije urote bojeći se da bi glasovi izvan zemlje mogli biti debelo u korist najdugovječnijeg načelnika u BiH

U nekoliko sredina fotofiniš bi mogao odlučiti pobjednike, i to se, prije svega, odnosi na one gdje su Hrvati i Bošnjaci zastupljeniji. U fokusu su Mostar, Žepče i Novi Travnik. Ni drugog dana nakon izbora nisu bili zbrojeni svi glasovi s birališta, osim manjih jedinica lokalne samouprave, piše Večernji list BiH. Glasovima s redovitih biračkih mjesta sada se očekuje kako će se pribrojati i glasovi mobilnih timova, glasovi u odsutnosti, kao i oni poslani poštom ili u bosanskohercegovačkim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Tih pet kategorija glasova odlučit će pobjednike u Novome Travniku, Žepču, ali i Odžaku, gdje je također mala razlika između hrvatskog i bošnjačkog kandidata. U Mostaru se pobjednik izbora, kao i odnos snaga u Gradskome vijeću, zna. I posve je izvjesno da Hrvat ostaje na čelu grada. To će, po svemu sudeći, biti Mario Kordić. Poraz su priznali iz jedne od bošnjačkih koalicija te se nastavili obračunavati s listom SDA i listom "trojke".

Sigurnih 19 ruku

- Za razliku od kandidata drugih stranaka, Sanel Kajan je jasno prije izbora javno rekao da će prihvatiti vijećnički mandat ako postoje izgledi da bude izabran za gradonačelnika Mostara. Budući da je svima jasno da ti izgledi ne postoje, mi kao koalicija, a to je i Sanelova osobna odluka, smatramo da Sanel može više uraditi za Mostar u Parlamentu Federacije nego u ovakvom sastavu Gradskog vijeća Mostara - navode iz koalicije Grade moj komentirajući, kako kažu, ''stalne napade na njihova nositelja liste Sanela Kajana i medijske spinove o tome hoće li ili neće prihvatiti mandat u Gradskom vijeću''. On je pak ranije naveo kako je jasno da će Hrvat biti gradonačelnik. U ovome gradu HDZ BiH trenutačno drži petnaest mandata, Hrvatska republikanska stranka 3, a HDZ 1990. jedan vijećnički mandat, što je 19 ruku i siguran izbor gradonačelnika Hrvata u trećem krugu glasovanja. U prva dva kandidati moraju imati potporu dvije trećine, a u trećem natpolovična većina odlučuje. Osim ako se među hrvatskim strankama ne postigle suglasje. U ovome je gradu SDA na 11 mandata, no vrlu blizu da klizne na 10. Koalicija Grade moj ima 4, Hrvatska republikanska stranka tri, "trojka" je pala na samo dva, dok HDZ 1990. ima jedan mandat. Čini se da su se u Mostaru poklopile i obveze prema broju izabranih predstavnika konstitutivnih naroda, ostalih, ali i gradskih područja. Iako se prvotno činilo kako su HDZ BiH i Hrvatska demokratska stranka rasipanjem glasova pogurali Suvada Hadžića za načelnika Žepča, postoje ozbiljni izgledi da se stvari promijene nakon prebrojavanja svih glasova. Naime, za tu je općinu 811 osoba prijavljeno za dopisno glasovanje, a značajan je broj i drugih kategorija, ponajprije mobilnih timova i glasovanja u odsutnosti te nepotvrđenih listića. Da je na pomolu zaokret, posvjedočio je i sam Hadžić.

Hadžićeva nervoza

Na svom Facebook profilu predstavio je pravu teoriju urote. I rekao kako Zovki Bošnjaci Željeznog Polja moguće donose pobjedu. "Kandidat Mato Zovko iz našeg je zajedničkog proračuna (posebno u Željeznom Polju, Begovu Hanu i Žepču) nemilice dijelio novac i beton, a uz to zapošljavao Hrvate i ponekog Bošnjaka", naveo je Hadžić te dodao: "Zauzvrat, radikalni Bošnjaci uzvratili su mu s oko 700 glasova kao znak zahvalnosti". Dodao je kako su u izbornom danu gotovo sve primjedbe i žalbe upućene GIP-u od biračkih odbora ili promatrača uglavnom odbijene, uz površan pristup. "I nakon 24 sata sam za 330 glasova ispred. Situacija će biti jasna čim Mato Zovko preko svojih podanika osigura 'tijesnu' pobjedu, a onda će imati za obvezu Željka Komšića proglasiti prijateljem Žepča jer je, kao i on, na tronu ostao podrškom 'Bošnjaka'". Njegov istup u pravome smislu svjedoči o nervozi koja je prisutna dok se ne zbroje svi glasovi na biralištima, ali i na druge načine. I jučer je, prema službenoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva, ali nepotpunim rezultatima izbora, u Novome Travniku vodio bošnjački kandidat iz Stranke demokratske akcije. Naime, Eldin Delić je u odnosu na kandidata hrvatskih stranaka HDZ-a BiH, HDZ-s 1990. i HSS Stjepana Radića Stjepana Duju vodio za 32 glasa. No, ti rezultati također nisu bili osvježeni podacima glasovanja posredstvom mobilnih timova, dopisno, poštom na nepotvrđenim listićima... A to će vjerojatno biti jasno početkom sljedećeg tjedna kada se otvore pristigle pošiljke u Centru za brojenje Središnjeg izbornog povjerenstva. Naime, pet dana nakon okončanja izbora, odnosno u petak, istječe rok za dostavu listića poštom. A prema pretpostavkama, tu hrvatska strana mnogo bolje stoji zbog velikog broja izbjeglica i ljudi koji su emigrirali iz ovoga grada. Očito je toga svjestan Dujo, koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu. U Odžaku bi se moglo dogoditi suprotno. Tamo Ilija Ilić iz HDZ-a BiH i dalje vodi s osvojenih 1949 glasova, što je tek 73 glasa više od protukandidata Anesa Osmanovića iz najveće bošnjačke stranke - Stranke demokratske akcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije