časne sestre su u prvostupanjskom postupku dobile presudu za ovu zgradu

Bošnjačka politika koči povratak zgrade časnih sestara u Bugojnu koju su oteli komunisti

23.08.2024.
u 14:03

Hoće li doći do povrata zgrade časnih sestara u Bugojnu koju su komunisti oteli 1945. godine, jedno je od pitanja oko kojih je bilo govora i na posljednjoj sjednici Vlade Srednjobosanske županije.

Naime, tijekom sjednice raspravljalo se o izvješću o radu Šumskogospodarskog društva Šume središnje Bosne za 2023. godinu, koje u konačnici nije dobilo podršku Vlade županije, a protiv je, među ostalim, bio koordinator ministara HDZ-a BiH u Vladi SBŽ-a i ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojan Domić, uz objašnjenje kako je razlog glasovanja protiv činjenica da se navedena zgrada časnih sestara, koja je u vlasništvu poduzeća, još nije vratila izvornim vlasnicima.

On je u razgovoru za Večernji list predočio genezu cijelog slučaja, kazavši kako su časne sestre prije gotovo 100 godina prosile po Europi kako bi dobile potrebna sredstva za realizaciju projekta. Škola je izgrađena i služila je svim građanima Bugojna, no krajem 40-ih godina proteklog stoljeća dolazi do dobro poznatog procesa u kojemu je imovina Katoličke crkve bila sustavno oduzimana, a isti slučaj zadesio je i Bugojno.

Domić navodi kako nakon više desetljeća rada dolaze 1945. i 1946. godina tijekom kojih su komunisti navedenu zgradu oduzeli časnim sestrama, a nakon toga ista biva dodijeljena šumariji te objašnjava kako je pravni sljedbenik te šumarije današnje poduzeće Šumskogospodarsko društvo Šume središnje Bosne. - Časne sestre su pokrenule proces povrata ove zgrade, a i prije toga mi smo, rješavajući status dviju škola pod jednim krovom, kao i situaciju da hrvatska djeca u Bugojnu nemaju školu, da vrtić djeluje u prostoru župnog ureda, tražili rješenja da imamo neki objekt, a jedna od ideja je bila i ova zgrada, koja je prazna i koju nitko ne koristi. Šume imaju svoju zgradu i dovoljno prostora te uopće nemaju potreba za ovom zgradom koja stoji derutna - naglasio je Domić. Potvrdio je kako su se uime Ministarstva obraćali poduzeću tražeći da im se zgrada ili dodijeli ili da u najam, uz opasku da će, ako se zgrada vrati časnim sestrama, s njima napraviti dogovor. Cilj je bio, navodi, obnoviti zgradu i staviti je u funkciju škole, što joj je i primarna namjena. No, Domić dodaje kako se nitko nije htio odazvati.

- Zato sam na Vladi tijekom razmatranja izvješća upitao zašto se to nije uradilo. Zašto nam usred grada propada zgrada? Ja, kao Hrvat, kao katolik, kao član HDZ-a, ne mogu glasovati pozitivno za izvješće o poduzeću. Ostali kolege su me pratili i izvješće nije prošlo - potvrdio je ministar Domić. I dok se čeka rasplet situacije, Domić podsjeća kako su časne sestre već u prvostupanjskom postupku dobile presudu za ovu zgradu, no na istu je uložena žalba. Međutim, ministar podsjeća kako je proces povrata imovine Katoličkoj crkvi, kao i drugim vjerskim zajednicama, već počeo ranije te mu nije jasno zašto se netko protivi tomu.

Kako prenosi Fena, predsjednik Vlade SBŽ-a Tahir Lendo izjavio je da pitanje zgrada u Bugojnu ne bi trebalo povezivati s izvješćem o radu Šuma.

- Šume Srednjobosanske županije su uspješno županijsko poduzeće, u 2023. su ostvarile fantastičan rezultat. Javno poduzeće je s Upravom, Nadzornim odborom i Skupštinom usvojilo sva izvješća, dostavilo Vladi na izjašnjavanje. Danas smo imali opstrukciju koja nije prirodna i normalna u smislu onoga što izvješće donosi - kazao je Lendo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije