Posljedice poplava

Brane na Neretvi stabilne, ali čišćenje otpada trajat će najmanje mjesec dana

Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell
1/6
10.10.2024.
u 18:29

Poplave na području hidroelektrana na Neretvi su nanijele ogromne količine otpada i materijala od bujičnog nanosa u hidroakumulacije. U tijeku je uklanjanje otpada na području HE na Neretvi, a prema prvim procjenama trebat će više od mjesec dana da se sav otpad ukloni.

Procjenjuje se da ga je u rijeci oko 50 tisuća kubika, a zaustavljaju ga brane hidroelektrana pa je posao vađenja počela Elektroprivreda BiH angažiranjem raspoložive mehanizacije i ljudstva iz HE na Neretvi, i uz pomoć Civilne zaštite. Ravnatelj podružnice HE na Neretvi Elektroprivrede BiH Nijaz Begić u izjavi za Fenu je kazao kako se akumulacija čudno ponaša te da je teško procijeniti koliko će točno vremena trebati da se naplavina očisti i ukloni.

- Vjetar je razvukao otpad do mosta Begića i Begovića. Imamo jedan čamac, koji prikuplja otpad da bi stroj to lakše kupilo. Koliko će još nanosa doći ne znamo, i sigurne procjene koliko će trajati uklanjanje otpada ne može nitko dati. Bojim se da će na ovaj način uklanjanje trajati mjesec dana sigurno – kazao je Begić.

Po njegovim riječima, otpad se kupi uz branu, a vadi se pažljivo i zbog činjenice da se još traga za nestalim osobama.

Begić ja naveo kako naplavine nisu napravile štete na opremi u HE Neretva. Što je tiče sigurnosti brana, one su stabilne i sigurne tako da nema mjesta bojazni, poručio je.

- Brane su potpuno stabilne, a upravljanje sustavom HE na Neretvi se odvija normalno – istaknuo je Begić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije