Prema evidencijama Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Broj nezaposlenih u godinu dana smanjio se za čak pet posto

Biro
03.06.2024.
u 21:05

Nezaposlenom osobom smatra se svaka osoba koja ispunjava zakonom propisane uvjete i prijavljena je u nekom od zavoda za zapošljavanje

U godinu dana broj nezaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini smanjen je za pet posto. Ipak, onih koji se iz raznih razloga nalaze na evidencijama službi za zapošljavanje još uvijek je velik broj, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u ožujku 2024. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u ovoj zemlji iznosio je 335.386, a od toga broja je 197.208 žena. - Broj registriranih nezaposlenih osoba u odnosu na veljaču 2024. godine smanjio se za 0,9% (broj muškaraca smanjio se za 1,3%, a broj žena također se smanjio za 0,6%).

Obrada podataka

U usporedbi s ožujkom 2023. godine, broj registriranih nezaposlenih smanjio se za 5% (broj muškaraca smanjio se za 6,5%, a broj žena također se smanjio - za 3,9%) - navodi se u posljednjem izvješću Agencije za statistiku BiH. Broj nezaposlenih osoba rezultat je prikupljanja i obrade podataka koje dostavlja Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Nezaposlenom osobom smatra se svaka osoba koja ispunjava zakonom propisane uvjete i prijavljena je u nekom od zavoda za zapošljavanje. Kada je riječ o registriranim nezaposlenim osobama po kvalifikacijskoj strukturi, uočava se da je najveći broj nezaposlenih osoba s VKV i KV kvalifikacijom, i to njih 105.774. Zatim slijede nekvalificirane osobe, njih 98.762, i osobe sa srednjom stručnom spremom, 94.348.

Kao nezaposlen vodi se najmanji broj polukvalificiranih osoba (PK) - 4904, a slijede ih osobe višeg obrazovanja (VŠS) - 5215.

- Udio ženske populacije u registriranim nezaposlenima iznosi 58,8% ili u apsolutnom iznosu 197.208 osoba ženskoga spola. U ženskoj populaciji najveći broj nezaposlenih osoba je sa srednjom stručnom spremom (SSS) - 62.160, nekvalificiranih (NK) je 59.098 i s VKV i KV kvalifikacijom 51.203 osoba ženskog spola - navodi se u izvješću Agencije za statistiku BiH.

Ako se usporede podaci s istim mjesecom prošle godine, broj nezaposlenih osoba u ovoj zemlji u godinu dana smanjio se za 17.405.

Naime, podaci Agencije za statistiku BiH iz svibnja 2023. godine, a koji se odnose na ožujak prošle godine, pokazuju kako je u istom mjesecu 2023. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio 352.890, od toga 205.179 žena.

Prošle godine broj registriranih nezaposlenih osoba u ožujku se u odnosu na veljaču smanjio za 0,7% (broj muškaraca se smanjio za 0,8%, a žena za 0,5%). Iako se nezaposlenom osobom smatra svaka osoba koja ispunjava zakonom propisane uvjete i prijavljena je u nekom od zavoda za zapošljavanje, to ne znači da sve te osobe uistinu i traže posao.

Neformalne procjene

Kako su ranije naveli iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prema neformalnim procjenama, na evidencijama nezaposlenih u ovom bh. entitetu više je od dvije trećine onih koji ne traže posao, ali su na evidenciji zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

Kako bi se došlo do realne slike nezaposlenosti i omogućilo službama i Zavodu za zapošljavanje da se bave zapošljavanjem i posredovanjem u zapošljavanju, krenulo se u izradu zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih.

Uređenjem oblasti zapošljavanja ujedno će se osloboditi prostor i za druge oblasti iz resora rada i socijalne politike, kao što je, među ostalim, i ostvarivanje prava na dječji dodatak, što je trenutačno nemoguće upravo zbog nepostojanja evidencije koja bi davala uvid u stvarno stanje nezaposlenosti u Federaciji BiH, navedeno je ranije iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?