Iako se bilježi sve veći broj migranata u BiH

Broj podnesenih zahtjeva za azilu dvije godine pao za čak 84 posto

12.09.2024.
u 08:05

Tijekom 2023. namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH iskazale su 31.793 osobe od njih ukupno 34.409. Istodobno, zahtjev za azil podnijelo je svega 147 osoba

Iako sve češće koriste rutu koja vodi kroz BiH, migranti se u ovoj zemlji sve manje imaju namjeru zadržavati, piše Večernji list BiH. Prema službenim podacima objavljenim u Informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH, u razdoblju od 2018. godine do 2020. godine evidentan je značajan pad broja podnesenih zahtjeva za azil, i to za čak 84 posto.

Iz godine u godinu manje

- U idućem razdoblju, iako usporen, nastavlja se trend pada broja podnesenih zahtjeva za azil, da bi se posljednje dvije godine zadržao na gotovo istoj razini - stoji u informaciji. U povodu zahtjeva za azil u 2023. godini postupak je obustavljen za 41 osobu, a odbijen za njih 17. Kako se navodi u informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, razlika između broja iskazanih namjera i podnesenih zahtjeva za azil, kao i obustavljenih postupaka u povodu zahtjeva za azil, pokazatelj je zloupotrebe sustava azila u BiH. Naime, namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH iskazale su 31.793 osobe od ukupnog broja nezakonitih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima, kojih je bilo 34.409 u 2023. godini. Istodobno, zahtjev za azil podnijelo je svega 147 osoba. Usporedbe radi, tijekom 2018. godine od ukupnog broja prijavljenih migranata - 23.902, namjeru za azil iskazalo je njih 22.499, dok je zahtjev za azil podnijelo 1557 osoba. Već godinu poslije broj migranata koji su podnijeli zahtjev za azil u BiH se prepolovio. Naime, tijekom 2019. godine ukupno su u BiH nezakonita migranta prijavljena Službi za poslove sa strancima bila 29.302, namjeru za azil iskazalo je njih 27.769, dok su zahtjev za azil podnijele tek 784 osobe. Tijekom 2020. godine zahtjev za azil podnijela su 244 migranta, zatim 2021. godine 167 migranata, 2022. godine 149 osoba zatečenih u nezakonitom boravku u BiH te prošle godine 147. Navedeni podaci jasan su pokazatelj trenda vrlo niskog udjela podnesenih zahtjeva za azil u odnosu na ukupan broj iskazanih namjera. U prošloj godini udio podnesenih zahtjeva u odnosu na broj migranata koji su iskazali namjeru za podnošenje zahtjeva ponovno je bio manji od 1 posto, navodi se u Informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu.

Potvrda za boravak

Inače, migrantima koji su nezakonito ušli u BiH i iskazali namjeru traženja azila u BiH, neovisno o tome jesu li namjeru iskazali u Graničnoj policiji BiH na graničnom prijelazu ili u terenskom uredu Službe za poslove sa strancima, Služba za poslove sa strancima izdaje potvrdu o namjeri traženja azila. Izdana potvrda dostavlja se sektoru za azil Ministarstva sigurnosti. - Potvrda omogućuje zakonit boravak na teritoriju BiH u roku njezine valjanosti od 14 dana te u navedenom razdoblju migrant treba podnijeti zahtjev za azil nadležnoj organizacijskoj jedinici Ministarstva sigurnosti BiH. Iz različitih razloga većina nositelja navedene potvrde ili napusti BiH ili pokuša napustiti BiH prije nego što podnese zahtjev za azil - objašnjava se u informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu. Zanimljivo je da je tijekom 2023. godine uočeno povećanje broja osoba (357) koje su iskazale namjeru za podnošenje zahtjeva za azil na graničnom prijelazu u Zračnoj luci Sarajevo u odnosu na godinu ranije, kada ih je to učinilo samo 14. Riječ je uglavnom o državljanima Sirije, Turske, Iraka, Irana i Afganistana. Tijekom 2023. godine status supsidijarne zaštite dobile su 63 osobe ili 17 osoba više nego 2022. godine. U istoj godini izbjeglički status priznat je za četiri osobe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije