Kolač od sira ili popularni cheesecake jedan je od najomiljenijih deserata u svijetu, a naziv po kojem ga znamo i kod nas nastao je u New Yorku. Arnold Reuben, vlasnik legendarnog restorana Turf u New Yorku iz 1920-ih, tvrdio je da je njegova obitelj razvila prvi recept za tortu od krem sira jer do tada, sve ostale slastičarne koristile su svježi sir. No, kolač od sira ima puno dulju povijest.
Vjeruje se da je otok Samos u Grčkoj mjesto porijekla prvog kolača sa sirom. Antropolozi su tamo pronašli zakopane kalupe za sir koji su datirani oko 2000 prije Krista. Pretpostavlja se da su sir i hrana pripremljena od sira vjerojatno bili prisutni tisućama godina prije toga, piše Skuhaj.hr.
Stari Grci, do petog stoljeća prije Krista, radili su prve poznate kolače od sira, koji su se radili od svježeg sira umućenog s brašnom i medom i pečenih na zemljanoj tavici. U Europi se do kasnog srednjeg vijeka kolač od sira ponovno pojavio u obliku kolača s podlogom od tijesta.
Danas postoji bezbroj recepata za cheesecake s raznim nadjevima i preljevima, u svakoj zemlji se priprema s nekim specifičnim sastojcima ili dodacima, primjerice s podlogom od tijesta ili keksa. S portala Cookist donosimo vam jednostavan recept za cheesecake s grčkim jogurtom.
Sastojci
4 jaja
70 g šećera
350 g grčkog jogurta
40 g gustina
40 g praška za pecivo
korica limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka
- Izmiksajte žumanjke s šećerom.
- Dodajte jogurt, temeljac, prašak za pecivo, limunovu koricu i vaniliju.
- Istucite bjelanjke i dodajte ih u smjesu, izlijte smjesu u tepsiju.
- Pecite na 170 stupnjeva 30 minuta.