Državni ministar pravde

Bunoza: Do kraja godine moglo bi se pokrenuti izmjene Izbornog zakona i Ustavnog suda BiH

Davor Bunoza
Foto: Fena
1/2
27.08.2024.
u 21:01

- Trenutno radimo na zakonima o VSTV-u BiH i Sudu BiH, ali ja se nadam da ćemo do kraja godine pokrenuti i pitanje provođenja odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH - dodaje ministar Bunoza.

Iako se o njemu više ne govori tako često, Izborni zakon BiH i dalje je jedan od prioriteta na putu BiH ka članstvu u EU.

Državni ministar pravde Davor Bunoza kazao je za Avaz da se i Izborni zakon i Ustav BiH moraju mijenjati zbog odluka Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, ali i Ustavnog suda BiH, te da je i izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt ostavljena takva mogućnost.

- Ministarstvo pravde BiH je ranije Vijeću ministara BiH uputilo Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, koji je sačinila posebna radna skupina imenovana na sastanku lidera. Te izmjene najviše su se odnosile na tehnički integritet, ali i realizaciju odluka Ustavnog suda BiH, pri tome se pozivajući na obvezu izmjena Izbornog zakona u skladu sa stavovima Europskog suda za ljudska prava - podsjeća Bunoza.

Nakon što nije bilo suglasnosti partnera u vlasti, taj prijedlog je povučen s dnevnog reda, ali obveza i dalje stoji, jer presude Suda iz Strazbura i Ustavnog suda BiH moraju biti provedene.

- Mora se osigurati da svi u BiH, pri tome mislim na ostale na području čitave BiH, ali i Hrvate i Bošnjake u RS, odnosno Srbe u FBiH, ostvaruju svoje temeljno ljudsko pravo, pravo da biraju i da budu birani na svim razinama vlasti. Isto tako da se osigura i zaštita načela konstitutivnosti naroda u skladu sa stavovima Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na mjestima gdje se štite vitalni interesi konstitutivnih naroda, bez bilo kakvih zloupotreba - ističe Bunoza.  

Dodaje kako su sva ova pitanja pokrenuta te da će Ministarstvo pravde uskoro formirati radne grupe.

- Trenutno radimo na zakonima o VSTV-u BiH i Sudu BiH, ali ja se nadam da ćemo do kraja godine pokrenuti i pitanje provođenja odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH - dodaje ministar Bunoza.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije