liječite se!

Česte žgaravice povećavaju rizik od raka grla za 78 posto

žgaravica
26.02.2016.
u 11:50

Česte žgaravice su one koje se javljaju više puta tjedno ili svaki dan, a ljudima koji od nje pate preporučuje se odlazak liječniku i gastroskopija kao preventivni pregled

Nedavno je objavljena kvalitetna studija koja je obuhvatila 600 bolesnika s rakom grla te pokazala da je rizik za pojavu raka grla i glasnica veći u bolesnika s učestalom žgaravicom. Studija je također pokazala da antacidi, ali ne i lijekovi koji blokiraju lučenje želučane kiseline, smanjuju taj rizik. Spomenuta studija je na tragu prethodno objavljenih rezultata, a to nas upozorava da pušenje, konzumacija alkohola i infekcija HPV-om (Human papilloma virus) vjerojatno nisu jedini vanjski rizični čimbenici u nastanku raka grla , upozorava gastroenterolog prof. dr. sc. Milorad Opačić iz Poliklinike Amruševa.

Među prvima je na moguću vezu između raka grla i glasnica i žgaravice upozorila studija provedena na 1900 ispitanika, čiji su rezultati objavljeni 2013. Tada se pokazalo da česte žgaravice povećavaju rizik od raka za čak 78 posto, čak i ako ljudi inače ne puše i ne piju alkohol, prenosi 24sata.hr

- Česte žgaravice su one koje se javljaju više puta tjedno ili svakodnevno i znak su da se želučani sadržaj učestalo vraća u jednjak. Kiselina i enzimi iz želučanog sadržaja izazivaju iritaciju i upalu sluznice jednjaka. U oko 10 posto ljudi s dugotrajnom žgaravicom i drugim simptomima refluksne bolesti može se razviti Barrettov jednjak, prekanceroza koja se otkriva jedino gastroskopijom i biopsijom. Stoga se ljudima s dugotrajnom i učestalom žgaravicom, a osobito onima koji su stariji od 50 godina, preporučuje gastroskopija kao preventivni pregled - kaže naš sugovornik.

Dreamstime | Autor: Dreamstimefoto: Dreamstime

Dodaje kako je žgaravica zapravo najčešći simptom gastroezofagealnog refluksa, tj. povrata želučanog sadržaja u jednjak. Uz žgaravicu su mogući i osjećaj knedle u grlu, učestalo podrigivanje, osjećaj mučnine i nadutosti nakon jela , nelagoda i bol u gornjem trbuhu, pa na te simptome svakako treba obratiti pažnju. Ipak, povremeno podrigivanje nije znak refluksne bolesti, nego fiziološka reakcija kojom se iz želuca izbacuje zrak unesen tijekom gutanja, stoga ne treba uvijek paničariti.

U pojavi žgaravice prehrana je vrlo važan faktor, posebno u ljudi s gastroezofagealnim refluksom. 

- Preobilni i kasni te jako začinjeni obroci sigurno će pogoršati simptome. Pravila su relativno jednostavna: obroci moraju biti manji i češći, a posljednji obrok u danu treba pojesti do 18 sati. Također, treba izbjegavati konzumaciju hrane i pića koja subjektivno pogoršavaju simptome - kaže naš sugovornik.

Kad su u pitanju dugotrajne i česte žgaravice, nužna je konzultacija s liječnikom i ozbiljno liječenje . Najčešće se primjenjuju lijekovi koji smanjuju lučenje želučane kiseline, a njihovo uzimanje i doza ovise o učestalosti i intenzitetu simptoma. Za povremene, rijetke pojave žgaravice dostatno je uzimanje antacida, lijekova koji vežu izlučenu kiselinu u želucu i smanjuju tegobe, dodaje dr. Opačić.

- Inače, žgaravica je samo jedan od simptoma slabosti mišićnog prstena koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca te trajno izliječenje nije moguće samo primjenom lijekova. Cilj liječenja je smanjiti tegobe na prihvatljivu razinu, da ne narušavaju značajnije kvalitetu života pacijenta, a to se u većine postiže optimalno balansiranom prehranom i primjenom lijekova koji smanjuju lučenje želučane kiseline - kaže naš sugovornik i dodaje:

- U ljudi u kojih liječenje medikamentima nije dostatno moguće je kirurško liječenje izvođenjem zahvata koji priječi povrat želučanog sadržaja u jednjak, o čemu odluku treba prepustiti subspecijalistu gastroenterologu.

Fotolia | Autor: Fotoliafoto: Fotolia

Čaša vode i čaj od đumbira

Kad osjetite da vas počinje peći žgaravica, popijte čašu vode koja će ublažiti kiselinu u jednjaku. Za prvu pomoć dobar je i čaj od đumbira: žličicu svježe narezanog đumbira prelijte sa šalicom kipuće vode i ostavite desetak minuta pa procijedite i popijte. Đumbir će opustiti stijenke jednjaka, a to će spriječiti dizanje kiseline.

Sljez i lan stvaraju sluz koja štiti želudac

Dobra prva pomoć je i čaj od sljeza ili lana, koji imaju zaštitnu ulogu jer potiču prirodnu proizvodnju sluzi ili proizvode sluz koja štiti opnu želuca i djelomično neutralizira djelovanje želučane kiseline. Korisni su i čaj od mente te kamilica jer djeluju umirujuće na želudac.

Podignite uzglavlje

Ako vas žgaravica često muči noću, nemojte jesti dva sata prije odlaska na spavanje i podignite uzglavlje kreveta 15-20 cm. To će spriječiti povrat hrane iz želuca. Bolji je izbor podizanje uzglavlja nego spavanje na više jastuka, jer njih noću možete i pomaknuti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije