popularno jelo u brojnim kućanstvima

Četiri najčešće greške koje radimo pri kuhanju tjestenine

12.05.2022.
u 13:18

Tjestenina je popularno jelo u brojnim kućanstvima jer se može pripremati na razne načine i u kombinaciji sa sezonskim svježim namirnicama.

Čini se da je tjesteninu doista lako skuhati, ali mnogi griješe. Želite li izbjeći greške, slijedite jednostavne i osnovne upute, a ovo su najčešće greške koje se događaju pri kuhanju tjestenine.

Tjestenina je prekuhana

Kako biste dobili stvarno pravu teksturu, najbolje je prije kuhanja provjeriti preporučeno vrijeme kuhanja na pakiranju. Dobro ju je u međuvremenu probati kako biste bili sigurni da je kuhana. Ako je ne namjeravate samo preliti umakom, već je u njemu dinstati, ocijedite tjesteninu oko minutu-dvije prije preporučenog vremena kuhanja. To će joj dati idealnu teksturu.

Stavite je u vodu prije nego što zakuha

Ako ste pogriješili, može se dogoditi da tjestenina postane kašasta – škrob u njoj se brže topi u mlakoj vodi pa se lakše raspada. Premda se tjestenina može skuhati i tako da je stavite u hladnu vodu i pričekate da zakuha, to nije preporučljivo. Najbolja je opcija staviti je u vruću vodu tik prije nego što je zakuhala, a nakon što zakuha dobro promiješati da se ne zalijepi.

Nemojte miješati tjesteninu tijekom kuhanja

Svakako je tjesteninu potrebno miješati, inače tekstura može biti neujednačena, a može se i zalijepiti za dno posude. Kad tjesteninu stavite u kipuću vodu, uzmite drvenu žlicu i odmah promiješajte. To će spriječiti da se tjestenina zalijepi. Zatim povremeno promiješajte kako bi se skuhala ravnomjerno. Za kuhanje koristite dovoljno veliki lonac i puno vode dok tjestenina nabubri.

Isperete tjesteninu nakon kuhanja

Želite li jelo poslužiti toplo, tjesteninu nemojte ispirati pod vodom. Time ćete ukloniti škrob iz vode u kojoj se kuhala i umak se neće spojiti s tjesteninom. Isperite je hladnom vodom samo ako pripremate salatu od tjestenine – tako će se tjestenina brzo ohladiti.

I još jedan savjet: vodu u kojoj se kuhala tjestenina nemojte bacati. Škrob koji se izlučio, može pomoći u zgušnjavanju umaka i dodati mu okus. Također pomaže da se umak lakše zalijepi za tjesteninu. Zato ostavite šalicu vode sa strane i dodajte u umak da prelijete tjesteninu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?