međunarodna tržišta

Cijena nafte pale prema 85 dolara, uragan poštedio pogone u Teksasu

nafta
09.07.2024.
u 19:13

Zbog uragana Beryla prerada je u Teksasu usporila i neki su pogoni evakuirani, ali čini se da je njegov utjecaj na velike rafinerije duž američke obale Meksičkog zaljeva bio minimalan

Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara budući da je uragan Beryl u teksaškom srcu američke proizvodnje prouzročio manje štete no što se strahovalo, stišavši bojazni od poremećaja u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 44 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,31 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 82,05 dolara.

Zbog uragana Beryla prerada je u Teksasu usporila i neki su pogoni evakuirani, ali čini se da je njegov utjecaj na velike rafinerije duž američke obale Meksičkog zaljeva bio minimalan. Glavne naftne luke Corpus Christi, Galveston i Houston zatvorene su u očekivanju oluje, a u ponedjeljak brodski kanal Corpus Christi ponovno je otvoren, a Houston bi trebao ponovo početi s radom tokom dana.

I nekoliko ključnih rafinerija, poput Marathon Petroleuma, priprema se za nastavak prerade.

"Prve indikacije navode na zaključak da većina energetske infrastrukture nije stradala", napisali su analitičari ING-a Warren Patterson i Ewa Manthey u bilješci klijentima, i kretanje cijena na tržištu sirove nafte i goriva odražava tek blage bojazni od prekida u opskrbi.

Teksas proizvodi čak 40 posto američke sirove nafte.

Trgovci prate i stanje na Bliskom istoku. Na početku tjedna mogući sporazum o prekidu vatre u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze smanjio je premiju na geopolitički rizik. Visoki američki dužnosnici sudjelovali su u razgovorima u Egiptu, ali Bijela kuća upozorila je da su stajališta palestinskog Hamasa i Izraela još uvijek jako udaljena. Hamas je naglasio da novi izraelski napad dovodi sporazum pod znak pitanja.

Tržišta također čekaju i podatke o inflaciji u SAD-u i govor predsjednika središnje banke Jeromea Powella u Kongresuu. Nagađa se da su šanse za snižavanje kamatnih stopa u rujnu sada 80 posto, s obzirom na naznake slabljenja potražnje za radnom snagom koje signaliziraju usporavanje gospodarske aktivnosti.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,34 dolara, na 88,81 dolar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?