Paska je tradicionalni ukrajinski kruh koji izgledom podsjeća na božićni panettone, a okusom na uskrsnu pogaču prepunu sušenog voća. Ovaj slatki kruh u Ukrajini se po običaju priprema za Uskrs, a ima sve što možete poželjeti: mekan je, izrazito sočan, aromatičan i ispunjen je slatkim notama voća. Idealan je izbor ako ovog Uskrsa želite pripremiti kolačić koji istodobno podsjeća na pincu i voćni kruh.
Vrh paske prelijte kraljevskom glazurom, a dekoracijom po želji dodajte moderni twist u tradicionalnu recepturu. Gastroblogerica Nina Mrvica svoju je pasku ukrasila zečjim ušima, što je idealan detalj ako imate djecu. Za pripremu će vam trebati tri skupine sastojaka: oni za tijesto, za uši od keksića i za kraljevsku glazuru. Evo i recepta.
Priprema:
Prvo iz kuhinjskog ormarića izvadite okrugli kalup s dubljim obrubom ili kartonske posudice za pečenje promjera 18 cm. Ako nemate ni jedno ni drugo, pasku možete ispeći u loncu jednakog promjera. Kalup namastite te mu dno obložite papirom za pečenje, a rubove pobrašnite. Zatim odvojite 65 g brašna, kvasac i 115 g mlakog mlijeka pa sve pomiješajte, poklopite i ostavite pola sata na toplom. Mlijeko vam treba biti mlako, ne više od 48 °C kako bi se kvasac mogao aktivirati. Kvascu dodajte žumanjke, šećer, sol te rastopljen i prohlađen maslac. Ulijte preostalo mlijeko i brašno pa dobro izradite tijesto pomoću nastavka za tijesto na svom kuhinjskom uređaju. Kada je smjesa gotova, prekrijte je čistom kuhinjskom krpom i ostavite pola sata da odmori. Nakon toga umiješajte grožđice i brusnice, oblikujte kuglu pa tijesto prebacite u pripremljen kalup. Pokrijte i ostavite još sat vremena ili dok se veličina udvostruči. Prije pečenja tijesto svakako zarežite na vrhu kako ne bi puklo. Pecite ga 50-ak minuta, a kad se ohladi, izvadite svoju pasku iz kalupa i pripremite kraljevske glazure. Dio ostavite za uši, a preostali dio prelijte preko paske.
Uši od keksa pripremit ćete jednostavno. Prvo izradite maslac i šećer. Zatim dodajte žumanjak pa sve povežite, uz vaniliju i sol. Smjesi dodajte brašno i kakao pa sve dobro izradite istim nastavkom. Tijesto prebacite u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata, a onda pećnicu ugrijte na 180 °C. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje, a tijesto razvaljajte na debljinu od oko 4 mm. Izrežite oblik ušiju te ih prebacite na pripremljen lim. Keksiće pecite oko 9 minuta, dok vam rubovi malo ne potamne.
Zatim na red dolazi priprema kraljevske glazure. Prvo što trebate učiniti je istući bjelanjke. Kada se zapjene, dodajte šećer u prahu pa miksajte dok se ne sjedine s bjelanjcima u kompaktnu i sjajnu glazuru. Dio odvojite za ružičasti djelić ušiju. Ukapajte malo boje i pomiješajte. Zatim i bijelu i ružičastu kraljevsku glazuru stavite u zasebne slastičarske vrećice s malenim otvorom. Ukrasite keksiće i ostavite da se glazura stisne, a ostatak prelijte preko ohlađene paske. Odmah dodajte šarene mrvice te zabodite uši. Ako se bojite da će vam uši pasti, možete iza njih postaviti štapić za gril.
Pripremljenom paskom oduševit ćete sve one koji vole eksperimentirati s novim okusima, a dekoracijom ćete ugodno iznenaditi djecu, ali i svoje pratitelje na Instagramu. Vjerujte nam, paska će ove godine biti it uskrsna slastica.
Paska:
Sastojci za tijesto:
• 650 g glatkog brašna
• dvije vrećice suhog kvasca
• 200 g otopljenog maslaca
• 180 g šećera
• 250 ml mlakog mlijeka
• 5 žumanjaka
• 1 žličica soli
• naribana korica jednog limuna
• 100 g suhih brusnica
• 100 g grožđica
Uši od keksa
Sastojci:
• 115 g maslaca sobne temperature
• 60 g šećera u prahu
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1 žumanjak jajeta S veličine
• 150 g glatkog brašna
• 10 g nezaslađenog kakaa u prahu
• prstohvat soli
Za kraljevsku glazuru:
• 105 g bjelanjaka (od 3 do 4 jaja)
• 480 g šećera u prahu
• puder ružičasta boja
• jestive šarene perlice
Uši od keksa pripremit ćete jednostavno. Prvo izradite maslac i šećer. Zatim dodajte žumanjak pa sve povežite, uz vaniliju i sol. Smjesi dodajte brašno i kakao pa sve dobro izradite istim nastavkom
Uši od keksa:
Sastojci:
• 115 g maslaca sobne temperature
• 60 g šećera u prahu
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1 žumanjak jajeta S veličine
• 150 g glatkog brašna
• 10 g nezaslađenog kakaa u prahu
• prstohvat soli