Čović okuplja i državnu koaliciju o EU, deblokada tek nakon izbora

Dragan Čović
Fena
31.08.2024.
u 11:09

Susret čelništava HDZ-a Bosne i Hercegovine i SDP-a BiH je, prema ocjeni predsjednika vodeće hrvatske stranke, protekao u dobrome ozračju, uz najavu kako će se ona dodatno intenzivirati, ali tek nakon predstojećih lokalnih izbora, piše portal Večernjeg lista BiH. No, uoči tog festivala "demokracije" uprizoreni su stari isprobani recepti proizvodnje neprijatelja i plasiranja mržnje, uz optužbe o izdaji i prodaji nacionalnih interesa. - Sastanak je bio vrlo dobar, na tragu dogovora. Razgovarali smo kao predstavnici HDZ-a s jedne strane i SDP-a s druge strane, ali tematika je bila isključivo federalna. Nekoliko je tema, prije svega kroz projekte, zakone koje treba realizirati do kraja godine. Mnogo je toga ostalo uraditi. Naravno, kadrovska pitanja koja su jako dugo čekala, koja imaju fokus u javnosti i interes na poseban način. Mislim da ćemo te stvari odraditi tijekom rujna, a svakako dinamizirati u rujnu i listopadu. Ozračje je dobro, dogovor je da se najkasnije u dva mjeseca analizira zakonodavna, izvršna vlast i kako im politika s drugih razina može pomoći - rekao je Čović u izjavi za medije u Mostaru. Upitan kako stoje europske reforme, on je objasnio kako su i one, kao i federalni projekti od iznimnog značaja pa najavljuje sastanak državne koalicije u sljedećih pola mjeseca.

Konaković: Ne može FUP
- O europskim reformama razgovarat ćemo na drugoj razini. Federalna to svakako nije. Kao sastavnica - da. Pokušat ćemo vrlo brzo dogovoriti sastanak svih nositelja tog partnerstva ili koalicije na razini BiH da vidimo kako iskoristiti rujan, iako je izborna kampanja, da se što manje uključujemo u eter jer je jasno kakva će biti komunikacija, ali da ne ostanemo postrani jer očekujemo do kraja rujna izvješće Europske komisije i svih onih koji trebaju dati procjenu stanja u BiH. Tako da je za očekivati i nastojat ćemo u idućih petnaestak dana te sastanke organizirati - rekao je Čović. No, formatom sastanka u Konjicu, ali očito ni pojedinim dijelovima, nisu bili zadovoljni iz "trojke", Naroda i pravde te Naše stranke. - Naravno da bismo voljeli da su tu bili i predstavnici NiP-a i Naše stranke, ali vjerujemo da Nikšić može predstavljati "trojku" na adekvatan način - rekao je Konaković. No, svejedno je najavio da, što se tiče sadržaja sastanka, ima nekoliko tema o kojima će razgovarati s Nikšićem, a tiču se sastanka u Konjicu. - Tema broj jedan su fiskalni zakoni. To je najvažnija stvar koju moramo riješiti na razini Federacije i na tome ćemo inzistirati - rekao je predsjednik NiP-a. Očito zbog potrebe izborne kampanje Konaković je najavio kako "o bilo kakvim promjenama unutar FUP-a nema nikakvog govora dok god je situacija takva kakva jest u Hercegovačko-neretvanskoj županiji". - U Hercegovačko-neretvanskoj županiji imate dvije glavne pozicije, ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije, gdje se na objema nalaze Hrvati. Dok se to ne promijeni, nećemo razgovarati o promjenama u Federalnoj upravi policije - objasnio je svoj stav predsjednik NiP-a. No, Konaković u ovome slučaju ima problem s odredbama zakona. Zakon o unutarnjim poslovima Federacije BiH isključivo je propisao kako na čelnim pozicijama u FUP-u i Ministarstvu unutarnjih poslova moraju biti predstavnici iz dvaju naroda. No, u županijskom zakonu u HNŽ-u to ne stoji. Jednako kao što ne stoji u Sarajevskoj županiji, otkuda je Konaković dao izjavu, a tamo je ministar unutarnjih poslova Admir Katica, Bošnjak, jednako kao i ravnatelj policije Nusret Selimović. Da unutar "trojke" sve i ne funkcionira baš u najboljem redu, posvjedočio je i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Mioković (Naša stranka), koji je poručio da neće na dnevni red staviti stvari koje su dogovorili Čović i Nikšić.

Nije napad, ali...
- Samo predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ima nadležnost formirati dnevni red. I ja kao predsjedatelj kažem da što god su dogovorili Nikšić i Čović neće biti uvršteno na dnevni red. Mi se ne bismo oglasili da oni nisu kao teme sastanka spomenuli one koje su ekskluzivno za Zastupnički dom. Dakle, neću dopustiti da se na dnevni red stavi ijedna od tih tema prije nego što Nikšić eventualno sjedne s čelništvom Naše stranke i prenese što se razgovaralo i dogovorilo na sastanku i dok ne zauzmemo zajednički stav o tome - rekao je Mioković. Ipak je odbacio tvrdnje kako njegov komentar predstavlja napad na "trojku". - Naša stranka, iako je najmanja, vezivno je tkivo "trojke" i mi ukazujemo na to da se ne može raditi mimo onoga što smo se dogovorili. Naša stranka nije pozvana na ovaj sastanak i ne ljutimo se zbog toga. Ljudi su procijenili da imaju o čemu razgovarati i neka su. Mi smo uvijek za razgovor i dogovor. Međutim, mi nismo pozvani - rekao je Mioković. Za očekivati je kako će se brojni procesi usporiti ili odgoditi zbog kampanje za lokalne izbore u listopadu.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?