Unatoč višednevnoj nervoznoj komunikaciji između bošnjačkih i srpskih dužnosnika

Čović u ponedjeljak okuplja lidere većine na državnoj razini kako bi pokušao spasiti europski put BiH

Dragan Čović
Fena
27.06.2024.
u 21:55

Prema nedavnoj Čovićevoj najavi, ključno je da se dogovori donošenje proračuna BiH za ovu godinu. A što je opet iz političkih, ali i tehničkih razloga povezano pitanje s odmrzavanjem sredstava koja stoje na državnome računu te realizacijom projekta Plana rasta koji je Europska komisija odobrila za BiH

U ponedjeljak će čelnik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović okupiti kolege, čelnike vladajuće “petorke” na državnoj razini, kako bi pokušao postići dogovor o deblokadi koja je izazvana nizom poteza domaćih stranaka, izigravanjem dogovora, ali i međunarodnim intervencionizmom koji se pokazao jednako štetnim za funkcioniranje vlasti te nastavak europskoga puta zemlje, piše Večernji list BiH.

Iako je prvotno bilo dogovoreno da se sastanak održi u utorak, 2. srpnja, ipak bi na Čovićev poziv lideri Milorad Dodik, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto trebali doći dan prije - u ponedjeljak.

Barem proračun

Prema nedavnoj Čovićevoj najavi, ključno je da se dogovori donošenje proračuna BiH za ovu godinu. A što je opet iz političkih, ali i tehničkih razloga povezano pitanje s odmrzavanjem sredstava koja stoje na državnome računu te realizacijom projekta Plana rasta koji je Europska komisija odobrila za Bosnu i Hercegovinu. Po Čovićevim riječima, ključno je brzo formirati pregovarački tim koji bi činilo svojevrsno predsjedništvo s tri člana koje bi imalo čelnog pregovarača. Sve to trebalo bi pripremiti uz izmjene zakona kako bi se u listopadu eventualno dobio datum za otvaranje pregovora između Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Čović je izrazio očekivanje i da će se prije godišnjih odmora održati izvanredne sjednice kako bi se razmatrao proračun Bosne i Hercegovine. Po njegovu mišljenju, proračun je dobar test funkcioniranja većine. A nju je poljuljalo nekoliko događaja. Od izigravanja dogovora od probošnjačkih stranaka i nametanja izmjena Izbornog zakona nedugo nakon odluke Europskog vijeća da otvori pregovore s BiH te upućivanja prijetećih poruka o ratu, kao i najave donošenja odluka o secesiji, nakon čega je uslijedilo donošenje rezolucije o Srebrenici te nove američke sankcije obitelji Milorada Dodika. I dok je dio političkih aktera iskazao sumnju hoće li do sastanka uopće doći, iz HDZ-a BiH su potvrdili kako do jučer ništa nije bilo otkazano te da su sudjelovanje potvrdili svi čelnici. Situaciju je dodatno posljednjih dana podgrijala vrlo nervozna, a na trenutke i neozbiljna komunikacija i prepucavanje između Dodika i Konakovića. - Uvijek smo za razgovor, ali ne s onima koji su ucijenjeni poput Konakovića (Elmedin, ministar vanjskih poslova BiH) i koji miniraju svako rješenje i odlaze od stola onda kad to Murphy (Michael, američki veleposlanik u BiH) zapovijedi - izjavio je Dodik. Čelnik SNSD-a i predsjednik RS-a je, nakon niza uvreda iznesenih na račun Konakovića i njegova povezivanja s narkokartelom “Tito i Dino”, ocijenio kako je izabrao “trojku” zbog manje štete.

- Kada bi politički predstavnici Bošnjaka bili racionalni i odgovorni prema svom narodu, shvatili bi da je jedino što im ostaje dogovor i suradnja sa Srbima i Hrvatima i da im nitko od njihovih takozvanih prijatelja iz međunarodne zajednice ne može omogućiti to što traže. Jedino rješenje je dogovor konstitutivnih naroda. Uvijek smo za razgovor, ali ne s onima koji su ucijenjeni poput Konakovića i koji miniraju svako rješenje i odlaze od stola onda kad to Murphy naloži - rekao je Dodik.

Nisu kao SDA

Dodao je i kako “trojka nije ni sama stabilna’’. - Zato smo ih i izabrali jer nisu, poput SDA, mogli napraviti veliku štetu, jer nemaju ni znanje, a ni mogućnosti. Osim tajnog djelovanja i stavljanja na red rezolucije o Srebrenici, u kojoj su također bili neuspješni, nisu uspjeli napraviti ništa osim što su izazvali krizu iz koje se ne nazire izlazak - naveo je. Konakovićev stranački kolega Denis Zvizdić uzvratio je pak riječima kako je Dodik ruski igrač.

- Ministrima zemalja EU-a jasno je da je Dodik jedini krivac za usporavanje europskog puta BiH - istaknuo je Zvizdić. Ova svojevrsna pripetavanja redovito su ozračje uoči posljednjih susreta čelnika HDZ-a BiH, SNSD-a i predstavnika probošnjačke “trojke”. Vodeći hrvatski dužnosnik u Bosni i Hercegovini Dragan Čović svjestan je, međutim, kako su susreti jedini put za izlazak iz sadašnje krize. A upravo je mostarski sastanak jedan od posljednjih koji bi mogli dovesti barem do primirja i stabiliziranja situacije kako bi se, kako je to obećao povjerenik za proširenje Olivér Várhelyi, za vrijeme mađarskog predsjedanja i formalno započeli pregovori s Europskom unijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?