poruka nakon izbora

Cvitanović: HDZ 1990. nastavlja trend rasta, u Mostaru bi imali barem četiri vijećnika da nije bilo krađe

14.10.2024.
u 14:23

Tražit ćemo ponovno brojanje nevažećih listića i otvoriti kutije u onim općinama gdje su zabilježene izuzetno visoke izlaznosti, kao što su Mostar i Široki Brijeg

- HDZ 1990 je nastavio s trendom rasta i političke relevantnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tako danas imamo, bez dopisnih glasova, osvojenih ukupno 69 vijećničkih mjesta, a ušli smo u izbore s 55 vijećnika - izjavio je Cvitanović na konferenciji za novinare. Po njegovim riječima, HDZ 1990 posebno dobar rezultat ostvario je u Republici Srpskoj. - Posebno želim istaknuti naš rezultat u RS gdje smo uvjerljivo prva hrvatska politička opcija i uvjeren sam da ćemo imati dva vijećnika u Vijeću naroda Republike Srpske, koji će predstavljati izvornu, legitimnu političku volju hrvatskog naroda - kazao je.

Osvrnuo se i na rezultate u Središnjoj Bosni, optuživši HDZ BiH za, kako je rekao, isključivost i oholost. - U proteklih 20 godina plaćamo političku cijenu zato što ne želimo dopustiti da Hrvati izgube Vitez, Novi Travnik... U nekim općinama u Središnjoj Bosni gdje su hrvatske političke stranke imale zajedničkog kandidata za načelnika, već se dogovaraju većine s nekima drugima, i tu povlačim tezu, što se dogodilo i na prošlim izborima, da zajedništvo postoji samo u predizborno vrijeme, a poslije postoji samo sebičnost, isključivost i oholost - poručio je Cvitanović.

Kada su u pitanju sredine gdje su Hrvati izgubili mjesto načelnika jer su hrvatske političke stranke imale više kandidata, poput Žepča, Cvitanović je kazao kako se ne može odgovornost svaliti na one koji su bili za dogovor, ali se na kraju nisu imali s kim dogovoriti. Što se tiče Mostara, istaknuo je da je HDZ 1990 u najvećem gradu u Hercegovini dobio više glasova nego na prošlim izborima, iako je izlaznost ovaj put bila manja. Cvitanović je upozorio i na brojna kršenja zakona, ustvrdivši kako mu se javilo devet obitelji iz Mostara koje tvrde da je netko glasao uime njihovih preminulih srodnika. - Iscrpit ćemo sve zakonske mehanizme i čim Središnje izborno povjerenstvo objavi neslužbene rezultate krenut ćemo s prigovorima, a tu prvenstveno mislim na Mostar, Široki Brijeg, Čapljinu, Jajce, Travnik, Novi Travnik, Busovaču, Vitez. Tražit ćemo prvo ponovno brojanje nevažećih listića, a zatim otvaranje kutija i grafološko vještačenje glasačkih listića - kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Cvitanović je kao primjer izbornih nepravilnosti naveo "japansku školu" u Mostaru u kojoj je u dvije učionice izlaznost bila ispod 35 posto, a u ostalima učionicama preko 60 posto. Dodao je kako je sličnih primjera u Mostaru bilo na barem 30 drugih birališta. Predsjednik HDZ-a 1990 tvrdi kako bi njegova stranka u Mostaru osvojila barem četiri vijećnička mjesta da nije bilo izborne krađe. - Legitimitet utemeljen na krađi ne predstavlja legitimitet – poručio je Cvitanović. Ukazao je i na manjkavosti koje su proizašle iz nametnutih izmjena Izbornoga zakona: - Ne sumnjam u vjeru i cilj visokog predstavnika da učini izborni proces poštenim, ali, na žalost, nije uspio. Nenormalno je dopustiti da gradska i općinska povjerenstva koja su u potpunosti politička tijela, predlažu predsjednike i zamjenike izbornih povjerenstava.



Prokomentirao je i nedoumice koje su se javile vezano za popunjavanje propisanih nacionalnih kvota u Gradskom vijeću Mostara s obzirom da su političke stranke s hrvatskim predznakom osvojile 20 vijećničkih mjesta, a maksimalna kvota za Hrvate je 15 mjesta.
- Naš kandidat na jugozapadu Teo Tomić osvojio je mandat i taj mandat pripada 'devedesetki'. Izborni zakon jači je od svih statua i svih nižih dokumenata, tako da sam siguran da će se Središnje izborno povjerenstvo držati liste koja je osvojila mandat. Mi nemamo svoje Srbe na listama, jer mi se zalažemo za legitimitet. Nama nisu prioritet Srbi koji će biti Hrvati, Srbe trebaju predstavljati oni koji će zastupati srpske interese u ovom prelijepom multietničkom gradu - kazao je Cvitanović.
Po njegovim riječima, nenormalno je na jedan način raditi u Mostaru, a od Milorada Dodika ili Željka Komšića očekivati da poštuju „legitimno predstavljanje“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije