Fojnica, Kiseljak, Konjic i Kreševo

HDZ računa na još dva načelnika, u Konjicu sraz SDA i SDP-a

12.10.2024.
u 08:56

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kojom će lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu biti održani u nedjelju, 20. listopada, značila je i zeleno svjetlo strankama za nastavak prekinute kampanje u navedenim lokalnim zajednicama u kojima su, podsjećamo, izbori odgođeni uslijed katastrofalnih poplava, piše Večernji list BiH.

Usporedba s 2020.

U dvjema od ove četiri lokalne samouprave HDZ BiH računa na izbornu pobjedu. Uostalom, ona je sigurna u općini Kreševo jer HDZ-ov kandidat Boris Marić zapravo je i jedini kandidat za načelnika, a očekivanja su i kako će u budućem sazivu Općinskog vijeća ova stranka imati komotnu većinu. Na proteklim izborima provedenim 2020. godine HDZ BiH osvojio je 10 od ukupno 15 mandata u Općinskom vijeću. U susjednom Kiseljaku pak na nedjeljnim izborima očekuje se sraz trojice kandidata: HDZ-ova Mladena Mišurića Ramljaka, aktualnog načelnika općine, Armina Halilovića iz SDA te Anela Topalovića, kandidata stranaka "trojke" (SDP BiH - NiP - Naša stranka). Ipak, uzimajući u obzir nacionalni sastav općine Kreševo, kao i činjenicu da na ovim izborima postoji jedan kandidat stranaka s hrvatskim predznakom, realno je pretpostaviti kako Mišurić Ramljak ipak ima najveće izglede osvojiti još jedan načelnički mandat. Za budući sastav Općinskog vijeća, koje ima 23 vijećnika, nezahvalno je davati procjene. Podsjećamo, na proteklim izborima HDZ BiH osvojio je 14 mandata, SDA šest, SDP dva te tadašnja koalicija Hrvatski pokret za Kiseljak (HSP - HS) jedan mandat. Iz kuta hrvatske nacionalne politike osobito je važna Fojnica u kojoj se na ovim izborima natječe četvero kandidata - tri iz reda bošnjačkih stranaka te jedan uime HDZ-a BiH (Mirjana Golub). To joj, uz očekivane glasove poštom, ipak daje solidne izglede za osvajanje mandata. Na proteklim lokalnim izborima, kada govorimo o Općinskom vijeću, SDA je bio osvojio većinu, odnosno 10 od 21 mandat, HDZ četiri, SBB tri, SDP tri te HDZ 1990. jednog vijećnika.

Kada govorimo o Gradu Konjicu, u kojemu će se izbori također održati iduće nedjelje, u utrci za gradonačelničku poziciju krenula su tri kandidata: Osman Ćatić, aktualni gradonačelnik i kandidat SDA, Emir Đulić uime SDP-a BiH te Adnan Faladžić, neovisni kandidat. Na proteklim izborima u utrci su, podsjećamo, bili Ćatić i SDP-ova Vesna Saradžić, a kakav će ishod biti ovaj put, preostaje nam pričekati još nekoliko dana. U pogledu rezultata za Gradsko vijeće, na izborima 2020. godine SDA je osvojio najveći broj mandata, njih 16 od ukupno 27, a u Vijeće su ušli još i SBB i SDP s po četiri mandata, SBiH s dva te Platforma za progres s jednim vijećnikom. I dok će u četirima navedenim lokalnim zajednicama izbori biti održani za tjedan dana, odluka za općinu Jablanicu, koja je i najteže nastradala u katastrofalnim poplavama, bit će donesena naknadno. S druge strane, u pojedinim općinama i gradovima već su počeli i postizborni pregovori, a u nekima i prva partnerstva. Ovih dana iz Brčkog dolazi vijesti da su Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija (SDP) i Narod i pravda (NiP) formirali zajedničku koaliciju u Distriktu Brčko. Informaciju je prvi objavio klix.ba, navevši kako je glavni cilj potpisanog sporazuma osnaživanje političke pozicije Bošnjaka, koja je, ističu, prilično devastirana u proteklih godinu i pol.

Predstavnici SDA, SDP-a i NiP-a, koji djeluju u Distriktu Brčko, potpisali su sporazum o postizbornom djelovanju, a dokumentom su se obvezali da će, u skladu s ostvarenim rezultatima na lokalnim izborima, poduzeti sve potrebne radnje u cilju formiranja vladajuće većine u tamošnjoj Skupštini. Obvezali su se i da će poduzeti i druge potrebne formalno-pravne radnje u cilju imenovanja drugih političkih dužnosnika iz reda koalicijskih partnera u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti na razini Distrikta Brčko, odnosno imenovanja na mandatske pozicije u drugim tijelima i odborima iz reda koalicijskih partnera.

Glasovi poštom

U drugim pak sredinama, kao što su Novi Travnik i Žepče, rezultate, barem kada govorimo o načelničkim/gradonačelničkim pozicijama, odlučit će glasovi birača iz inozemstva, pri čemu treba podsjetiti kako je u petak istekao rok do kojega su se primale poštanske omotnice s glasačkim listićima. U Žepču je blaga prednost kandidata SDA Suvada Hadžića, dok u Novom Travniku prednost ima Stjepan Dujo, kandidat HDZ-a, kojega podržavaju HDZ 1990. i HSS Stjepana Radića. Glasovi koji su stigli poštom također će, procjene su, imati utjecaja i na sastav općinskih vijeća i u nekoliko lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Ipak, za konačan rezultat trebat će pričekati proces brojenja glasova poštom, a što bi trebalo uslijediti nakon prebrojavanja onih od mobilnih timova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije