Vasvija Vidović

Dali su mi status svjedokinje kako bi pokušali omesti Radončićevu obranu

07.02.2016.
u 07:00

Odvjetnica Vasvija Vidović obavijestila je Odvjetničku komoru FBiH, Regionalnu odvjetničku komoru i druge međunarodne organizacije koje štite odvjetništvo u našoj zemlji o tome kako joj je onemogućeno obavljanje posla, piše Večernji list BiH.

Montiran proces

Riječ je o tome da je Vasvija Vidović u montiranom političkom procesu protiv Fahrudina Radončića pozvana kao svjedokinja, čime je isključena iz tima obrane lidera SBB-a. Istim činom Vidović je onemogućena biti braniteljica optuženoj Bilseni Šahman. Vidović objašnjava kako je, kao braniteljicu, po zakonu ne mogu saslušati na okolnosti koje su vezane uz postupak obrane. Objasnila je o čemu je riječ: - Kao što znate, ja sam, po punomoći gospodina Radončića, angažirana kao odvjetnica od 2014. godine, otkako se njegovo ime pojavilo u optužnici na Kosovu protiv Nasera Keljmendija, u pokušaju da se riješi njegov status. U vezi s tim, pomagala sam uvaženom londonskom kolegi Johnu Jonesu u podnošenju podneska kojim je odlučeno da se Radončićevo ime briše iz optužnice. Također sam podnosila i brojne prigovore na rad Tužiteljstva BiH, na rad postupajućeg tužitelja. Prema tome, ta činjenica je jako dobro bila poznata Tužiteljstvu BiH, s obzirom na to da su prigovori na teška kršenja Radončićevih ljudskih prava išli na ruke glavnom tužitelju. Također, imala sam punomoć odvjetnika Besnika Beriše u njegovo ime poduzimati pravne radnje i prikupljati dokumentaciju relevantu za obranu njegova klijenta. U vezi s tim, također su bili obaviješteni i Tužiteljstvo i predsjednik Suda BiH jer sam tražila uvid u neke predmete Suda BiH. Dakle, i ta činjenica im je bila poznata. Također, po toj osnovi sam angažirala i istražitelja. Postupajući tužitelj Božo Mihajlović u ovom predmetu me pozvao, s obzirom da sam prigovorila kako se moraju isključiti dokumenti koji predstavljaju privilegiranu dokumentaciju obrane, kao što su prisluškivani razgovori između mene i gospodina Radončića, koji se uostalom uopće ne tiču ovog predmeta i inkriminacija koje mu se stavljaju na teret i također da se isključi sva komunikacija koja se tiče povjerljive komunikacije članova tima obrana - bilo u predmetu koji je vodio kolega Besnik Beriša, bilo u predmetu ovdje o rješavanju Radončićeva statusa, odnosno njegove eventualne obrane. Tužiteljstvo je znalo da sam ja braniteljica, ali me ipak pozvalo razjasniti te činjenice i predati punomoći. To sam i učinila. Moje svjedočenje i moje radnje nemaju nikakve veze s navodnim izvršenjem kaznenog djela koje se gospođi Šahman i gospodinu Radončiću stavljaju na teret, izuzev što sam njegova braniteljica, niti sam o tome svjedočila.

Drugi branitelj

Mene, kao braniteljicu po zakonu ne mogu saslušati na okolnosti koje su vezane uz postupak obrane.

To je jasno regulirano člankom 82. stavkom 1. ZKP. Sud me čak nije ni obavijestio o tome činu da ne mogu biti braniteljica.

Nego strankama, odnosno klijentima gospodinu Radončiću i Šahman, poslane su obavijest s popisima branitelja po službenoj dužnosti kojom poručuju kako angažiraju drugog branitelja. Smatram kako je riječ o krajnje nekorektnom i nezakonitom postupku kojim izravno sprečavaju pripremu obrane Radončića, ometaju obranu gospodina Radončića i gospođe Šahman i zloupotrebljavaju procesne ovlasti. Duboko sam pogođena ovim što se dogodilo. Obavijestila sam Odvjetničku regionalnu i federalnu komoru i komore koje se bave ovim poslovima, a koje vode međunarodne projekte koji se tiču odvjetništva i zaštite odvjetnika. Ja ću se s ovim boriti do kraja jer mi ovo nije prvi put - poručila je Vidović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije