o stopama nezaposlenosti u FBiH i RS

Delić: Razdvajanje i ažuriranje evidencija nezaposlenih bi doprinijelo boljem usklađivanju ponude i potražnje na tržištu rada

Adnan Delić
Fena
25.07.2024.
u 07:37

Na evidencijama u RS-u trenutno je svega 56.000 tražitelja posla, dok se u FBiH na evidenciji vodi čak 260.000 nezaposlenih.

Prema podacima za lipanj 2024. godine, stopa nezaposlenosti u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi čak 32 posto, dok je u entitetu Republika Srpska ta stopa duplo niža i iznosi svega 16 posto. Ova značajna razlika rezultat je različitih pristupa u vođenju evidencija nezaposlenih osoba, tvrdi ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Ministar Delić ističe da je primarni razlog za ovu razliku činjenica da su u Republici Srpskoj "očišćene" evidencije nezaposlenih, što znači da se tamo jasno zna tko zaista traži posao. Na evidencijama u RS-u trenutno je svega 56.000 tražitelja posla, dok se u FBiH na evidenciji vodi čak 260.000 nezaposlenih.

- Jedan od ključnih faktora koji doprinosi visokoj stopi nezaposlenosti u Federaciji BiH je nepostojanje pravih evidencija nezaposlenih osoba. Preciznije evidencije omogućile bi bolje targetiranje politika aktivnih mjera zapošljavanja, što bi na kraju rezultiralo i višim plaćama za radnike i boljim osobnim primanjima - naglasio je ministar Delić.

Nedavno vraćeni Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih s Doma naroda u ponovnu proceduru jasno prepoznaje ovu potrebu za reformom u vođenju i ažuriranju evidencija nezaposlenih, a samim tim i reformu tržišta rada. Trenutna situacija u FBiH dodatno je pogoršana manjkom između 20.000 i 30.000 radnika u uslužnim i deficitarnim zanimanjima.

- Razdvajanje i ažuriranje evidencija nezaposlenih značajno bi doprinijelo boljim usklađivanjem ponude i potražnje na tržištu rada, što bi omogućilo efikasniju primjenu mjera zapošljavanja i potaknulo poslodavce da obezbijede bolje plaće, a radnike da ostanu u Bosni i Hercegovini, gdje će moći zarađivati isto ili bolje nego u inozemstvu - dodao je ministar.

Ovaj pristup, uz donošenje seta fiskalnih zakona koji bi konačno prepoznavali i minimalnu plaću, ne manju od 1.000 KM, ne samo da bi smanjio stopu nezaposlenosti, već bi i poboljšao ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji, osiguravajući da radnici imaju stabilne i dobro plaćene poslove.

U konačnici, efikasnije vođenje evidencija i primjena ciljanih mjera zapošljavanja ključ su za dugoročni ekonomski rast i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?