Dr. Nina Rodić-Vukmir

Delta soj je mnogo zarazniji, najveći broj oboljelih između 30 i 49 godina

koronavirus
Matija Habljak/PIXSELL
03.09.2021.
u 08:59

Prisutne su mutacije i iz Južne Amerike, Južne Afrike, a najavljuje se i soj iz Kolumbije. Tamo gdje je najveći postotak necijepljenih virus se lakše prilagođava i izvrši mutacije, pa nastaju sojevi koji su otporniji - rekla je Rodić-Vukmir

Dr. Nina Rodić-Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske istaknula je kako je delta soj mnogo zarazniji od prethodnih koji su cirkulirali, a mutacije se događaju u zemljama s najnižom stopom cijepljenih.

Također, delta soj ima veliku "potentnost" i dovodi do brzog pogoršanja kliničke slike.

Delta soj potvrđen je u ovom entitetu, a od 25 uzoraka koji su analizirani u razdoblju od 20. do 27. kolovoza, svi su bili pozitivni na delta soj koronavirusa. Nadležni u RS-u objašnjavaju da je upravo pojava delta soja razlog velikog skoka pozitivnih slučajeva na koronavirus u ovom entitetu.

- Prisutne su mutacije i iz Južne Amerike, Južne Afrike, a najavljuje se i soj iz Kolumbije. Tamo gdje je najveći postotak necijepljenih virus se lakše prilagođava i izvrši mutacije, pa nastaju sojevi koji su otporniji. On se tako "trenira" da bude jači i bolji - rekla je Rodić-Vukmir, piše Faktor

Ona je naglasila da su cijepljene osobe u velikoj mjeri zaštićene protiv svih postojećih sojeva.

- Posljednji je trenutak da reagiramo i da, kao prvo, zaustavimo pravac, a onda i da se preokrenemo u drugom pravcu. Treba se u što većem broju cijepiti, kako bismo stvorili što veći kolektivni imunitet i zaštitili se od teških oblika bolesti, a o smrti da i ne govorim - rekla je.

Tvrdi i da je ogroman broj hospitaliziranih, oko 90 posto, necijepljene osobe.

- Zato molim sve da se cijepimo što prije, kako bismo se vratili normalnom životu i aktivnostima - rekla je Rodić-Vukmir.

Od veljače ove godine, kada je počeo proces imunizacije, u RS-u je zdravstvenim ustanovama isporučeno 486.446 cjepiva protiv koronavirusa, od toga 281.830 cjepiva za prvu, te 204.616 cjepiva za drugu dozu cijepljenja.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a ocjenjuju kako u svim sferama života u ovom entitetu nije visokog postotak cijepljenih. Do sada je cijepilo oko 31 posto stanovništva.

- To nije zadovoljavajuće. Trudimo se na sve moguće načine ih motivirati. Najvažnije da imamo dovoljan broj cjepiva - rečeno je u Institutu.

Trenutno je najveći broj oboljelih u RS-u između 30 i 49 godina.

- Dakle, najviše je radno sposobnog stanovništva, a odmah iza toga je kategorija do 30 godina. To je mlađe stanovništvo u odnosu na prethodne valove. Pomjerilo se za jednu grupu na niže u odnosu na prethodne valove. Za sada je mali broj školskog uzrasta s obzirom i na to da je bilo ljetno razdoblje i da škole nisu radile, a tek sada soj značajno cirkulira - rekla je Rodić-Vukmir.

Komentirajući trenutno poštivanje epidemioloških mjera u RS-u, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a konstatiraju da je trenutna disciplina jako slaba.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?