propustio priliku života

Dobio više od pola milijuna eura na lutriji pa ih zbog pogreške "izgubio"

lutrija
NATHAN HOWARD/REUTERS
03.10.2024.
u 13:29

Ako igrate lutriju u drugim dijelovima svijeta, važno je provjeriti pravila o isteku dobitaka u vašem području

Jedna od najvećih noćnih mora svakog sudionika lutrije postala je stvarnost za Australca koji je propustio priliku osvojiti nevjerojatnih milijun australskih dolara (oko 615 000 eura). Vlasnik sretnog dobitnog listića, kupljenog na BP Power postaji u Mawson Lakesu, u sjevernom Adelaideu 27. rujna 2023., nikada nije preuzeo svoj dobitak, a vrijeme za to je sada isteklo, piše klik.hr.

Pravila lutrije u Južnoj Australiji nalažu da dobitnici moraju preuzeti svoje nagrade unutar jedne godine, a nakon isteka tog roka, nagrada postaje nevažeća. Tako je prošao cijeli mjesec listopad 2024., a dobitnik nije napravio ključni korak – prijavio se i potražio svoj dobitak. Anna Hobdell, glasnogovornica lutrije, otkrila je razlog zašto je tajanstveni dobitnik propustio priliku postati milijunašem: "Vjerojatno naš misteriozni dobitnik nastavlja sa životom, nesvjestan da je prije više od godinu dana postao milijunaš preko noći." Prema njezinim riječima, da je dobitnik registrirao svoj listić putem kartice ili online, bio bi automatski obaviješten o osvajanju nagrade.

Postoji nada
Ova situacija također otkriva zanimljiv detalj o razlikama u pravilima o isteku lutrijskih dobitaka diljem Australije. U Južnoj Australiji, kao i u Viktoriji i Tasmaniji, dobitnici imaju jednu godinu da preuzmu nagradu. S druge strane, stanovnici Sjevernog teritorija imaju produžen rok, dok u Novom Južnom Walesu i Australijskom glavnom teritoriju dobitnici mogu preuzeti nagrade do šest godina nakon izvlačenja. Najduži rok daje Queensland, gdje dobitnici imaju čak sedam godina za preuzimanje dobitaka.

Iako je dobitnik propustio standardni način prijave dobitka, još uvijek postoji nada za povrat milijunskog iznosa. Prema pravilima, dobitnik može podnijeti originalni listić, obrazac za prijavu nagrade te izjavu pod prisegom, no ta alternativa dolazi uz dodatnu naknadu od 22 dolara, koja pokriva administrativne troškove. Iako zahtijeva dodatni napor, svakako se isplati ako će rezultirati milijunskom nagradom. Hobdell je istaknula važnost ovog slučaja: "Ovo služi kao važan podsjetnik da registrirate svoje listiće." Tako biste izbjegli sudbinu misterioznog dobitnika koji je propustio priliku života.

Ako igrate lutriju u drugim dijelovima svijeta, važno je provjeriti pravila o isteku dobitaka u vašem području. Primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama, nacionalna Powerball lutrija obično ima rok za prijavu dobitaka od 180 dana, no pravila se mogu razlikovati ovisno o saveznoj državi. Nepridržavanje pravila moglo bi vas dovesti u istu situaciju kao nesretni australski dobitnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije