jednostavne za napraviti

Dobre stare hurmašice: Recept za tradicionalni desert koji nikad ne razočara!

hurmašice
Shutterstock
10.03.2023.
u 08:44

Urmašice (ili hurmašice) jedan su od onih tradicionalnih deserata koji nikad ne razočaraju. Ovi starinski kolačići preliveni sirupom koji se naziva agda slatki su, sočni i osigurat će vam potrebnu dozu šećera, piše Zadovoljna.hr.

 

Sastojci za tijesto:

  • 2 velika jaja
  • 45 dag glatkog brašna
  • 15 dag maslaca
  • 5 dag šećera
  • prstohvat soli

 

Sastojci za sirup:

  • 750 ml vode
  • 25 dag šećera
  • sok od 2 limuna

 

Priprema urmašica:

  1. Jaja izvadite iz frižidera pola sata prije početka pripreme kako bi se malo ugrijala na sobnoj temperaturi. Prvo pripremite sirup. Pomiješajte vodu i šećer, stavite na laganu vatru i pustite da krčka 20-ak minuta. Maknite s vatre, umiješajte sok od limuna i pustite da se ohladi.
  2. Sada krenite s pripremom urmašica. Maslac otopite na laganoj vatri i kad postane mlak, u njega ubacite umućena jaja i dobro sve promiješajte. U brašno stavite šećer i sol, ulijte maslac i jaja te umijesite glatko tijesto. Ako primijetite da vam je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo brašna.
  3. Protvan za pečenje premažite s malo masnoće. Uzimajte komadić po komadić tijesta (otprilike 50 g), formirajte dlanovima prvo kuglu, a zatim valjak koji potom malo spljoštite i položite u protvan. Urmašice pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice, sve dok ne poprime zlatnožutu boju.
  4. Izvadite urmašice iz pećnice i odmah ih prelijte hladnim sirupom. Poslužite ih kada se ohlade.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije