Trend smanjivanja težine atrikala prisutan je već desetak godina

Dok cijene nekih proizvoda rastu ili ostaju iste, gramaža sve manja

trgovina, kupovina
Goran Kovacic/PIXSELL
12.05.2024.
u 18:27

Trend smanjivanja gramaže proizvoda prisutan je već desetak godina. Proizvođači smanjenu količinu određenih proizvoda opravdavaju time što je smanjen broj članova u obitelji pa se, kažu, traže i manja pakiranja

- Ne tako davno 100 KM bio je "lijep" iznos. Njime se moglo nešto i kupiti i dojam nam je bio drugačiji, imali smo dojam da svota nije mala. A onda, pojavom pandemije koronavirusa sve je krenulo naopako. Cijene su podivljale. Svaki put kada uđem u trgovinu, dočeka me neko novo "iznenađenje". Isti artikli, smanjena gramaža, a cijene se u mjesec dana i po nekoliko puta promijene - kratko je za Večernji list opisala sugovornica koja se, kaže, kao i svi bh. građani, iz dana u dan bori s enormnim rastom cijena. 

Smanjenje gramaže

Trend smanjivanja gramaže proizvoda prisutan je već desetak godina. Proizvođači smanjenu količinu određenih proizvoda opravdavaju time što je smanjen broj članova u obitelji pa se, kažu, traže i manja pakiranja. Istodobno, XXL pakiranja najbrže iščeznu u trgovinama, što ipak sugerira da ljudi žele uštedjeti novac i za njega dobiti više, a ne obrnuto, kako uvjeravaju proizvođači. Jedan od proizvoda kod kojeg je prvo primijećeno smanjenje je čokolada, njezina je gramaža prije bila 100 grama, pala je na 80 pa na 70 g, a cijene su ostale iste. Brojne stvari koje se prodaju potrošačima u posljednje desetljeće doživjele su promjene u smislu da se gramaža smanjuje, da se sastojci u proizvodima mijenjaju u smislu da se smanjuje udio kakaa u proizvodu, dok cijene ostaju iste. Ta smanjenja su sasvim valjana, nema tu ništa protuzakonito. Iz udruga za zaštitu potrošača diljem BiH kažu kako je više nemoguće upratiti što je i koliko poskupjelo. Kako dodaju, potrošačka košarica je na granici 3000 KM, što znači da su četveročlanoj obitelji za normalan život potrebne minimalno tri prosječne plaće, a realno gledajući, dodaju, svi smo svjesni da ih rijetko tko ima. Komentirali su i smanjenje gramaža određenih proizvoda ističući kako je rijetko koji proizvod zadržao istu cijenu i gramažu. Najveća obmana je, kako se tvrdi, to što su proizvodi kojima je smanjena gramaža ostali i dalje u istom pakiranju i tek kada kupac okrene poleđinu proizvoda, onda vidi da ima manje grama nego prije. Ranije su se, primjerice, mogle kupiti gotove juhe za četiri osobe, a sada je često to pakiranje za dvije ili tri osobe. Ni pakiranje šećera se više nije zadržalo na kilogramu, nego je palo na oko 900 grama. Ni cijena određenih deterdženata nije se puno mijenjala, a litarska pakiranja spala su na 750 mililitara, upozoravaju iz udruga za zaštitu potrošača.

Dodaju da građani sve manje gledaju na kvalitetu, a više na cijenu. - Kupujemo zamjenske proizvode zato što su nam cijenom pristupačniji jer ako kupimo jeftiniji proizvod, možda ćemo moći kupiti i neki drugi proizvod. Čak i oni koji zarađuju prosječne plaće gledaju što će kupiti, a zamislite tek one koji primaju minimalnu plaću ili kako je tek umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama. Ako govorimo o umirovljenicima, veliki broj njih mjesečno primi od 500 do 600 KM, a dobar dio njih čak i manje, a, primjerice, cijene jagoda su u jednom trenutku bile 10 KM po kilogramu, trešanja oko osam maraka. Kada vidimo samo ove navedene cijene, jasno je da si većina umirovljenika ne može priuštiti ovo voće jer kada plate struju, vodu, odvoz otpada i sve te osnovne obveze, kupe osnovne lijekove, doslovno im ostane nekoliko maraka da prežive mjesec - kažu u udrugama. Ističu kako svaki dan, ako obratimo pozornost, možemo vidjeti ljude koji s papirićem hodaju od police do police tražeći proizvod koji im treba. Meso se kupuje samo za taj dan, odnosno na grame, isto kao i voće i povrće na komade. Hrana se, kažu, uglavnom kupuje na akcijama koje se prethodno prate po katalozima ili ona koja je snižena jer je pred istekom roka.

Savjeti za uštedu

Naveli su i nekoliko savjeta s kojima bi se moglo uštedjeti prilikom odlaska u kupnju. - Planirana kupnja je jedan od oblika uštede. Preporučljivo je da se stvari zabilježe kako ne biste nešto zaboravili, a samim time i kako biste izbjegli kupovati namirnice koje vam nisu potrebne - savjetuju iz udruga. Kako biste uštedjeli više na kupnji namirnica, pogledajte popuste i kupone. No, uz planiranu kupnju, postoji još načina kako uštedjeti, a jedan od njih je i kreiranje kućnog proračuna. Važno je voditi računa o kupnji kvarljive hrane. - Bilo kakva kvarljiva roba ne bi trebala ostati predugo u vašoj kuhinji. Hrana gubi kvalitetu i može postati opasna ako se dugo ne upotrijebi. Najbolji savjet za kupnju kvarljivih namirnica je da ih kupite u količinama koje su vam potrebne.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije