Dokazano najgore jutarnje piće, a nije kava: Vodi do pretilosti i masne jetre

Pexels
20.10.2024.
u 12:50

Dok jedni tvrde da ne biste trebali piti kavu, drugi podsjećaju da treba pripaziti na doručak te izbjegavati tijesto, masnu hranu i prerađenu hranu. No, mnogi su počeli izbjegavati kavu i jaku hranu te ih zamijeniti energetskim pićima.

Liječnici kažu da je ovakvo rješenje jako loše, jer u organizam unosimo još veću količinu kofeina i šećera. Dodaci kofeina u energetskim pićima, pokazalo je istraživanje, podižu krvni tlak i ubrzavaju rad srca, piše krstarica.com.

Njihovo djelovanje potiče procese koji u normalnom fiziološkom procesu pokreću jače lučenje hormona epinefrina u organizmu. Nakon doze veće od 200 mg, srce može prijeći u aritmiju i tahikardiju. Ova pića također loše utječu na arterije.

Povećane količine šećera u pićima izuzetno su opasne, jer ovako uzete slatke “namirnice” uopće ne daju osjećaj sitosti. Stoga je za doručak bolje pojesti čak i muffin s džemom nego popiti energetski napitak. Izloženost organa takvim količinama šećera dovodi do pretilosti i masne jetre.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije