Kada domaći kukuruzni kruh obuzme cijeli dom toplim mirisom, odmah ćemo se vratiti u djetinjstvo i dane provedene s bakom. Sada donosimo recept s kojim i sami možemo stvarati jednako drage uspomene sa svojim najmilijima. Priprema nije zahtjevna, a meki i ukusni rezultati su zajamčeni.
Kukuruzni kruh priprema se od brašna, ne krupice Kukuruza krupica svima nam je dobro poznata i često ju pripremamo kao kremastu palentu, no tekstura krupice nije pogodna za izradu kruha. Domaći kukuruzni kruh radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu. Kruh pripremljen od isključivo kukuruznog brašna bio bi previše kompaktan i čvrst pa je potrebno pomiješati kukuruzno i pšenično brašno, piše Gastro.24sata.hr.
Poigraj se s okusima kukuruznog kruha Sam kukuruzni kruh pripremljen po ovom receptu je ukusan i odličan za sendviče ili kao prilog uz domaći gulaš. Ako želiš pripremiti pravu deliciju, savjetujemo da u kukuruzni kruh dodaš prženi kukuruz ili druge sjemenke po želji. Također se možeš poigrati s omjerom kukuruznog i pšeničnog brašna kako bi tekstura kruha bila čvršća ili mekša.
Domaći kukuruzni kruh
Sastojci:
250 g kukuruznog brašna
250 g pšeničnog glatkog brašna
1/2 kvasca (svježeg ili suhog)
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žličica šećera
200 ml mlijeka
200 ml vode
2 žličice soli
1 žlica ulja
Malo kukuruzne krupice
Postupak:
Pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavi da se aktivira. U zdjeli pomiješaj kukuruzno i pšenično brašno te dodaj sol i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodaj aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke. Tijesto ostavi u toplom kutku doma da se diže oko pola sata.
Kada se udvostručilo volumenom, tijesto ponovno premijesi i stavi u kalup za pečenje kruha. Ostavi da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini.
Posipaj kruh kukuruznom krupicom i stavi peći na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 30 minuta.
Kruh nakon pečenja ostavi da se ohladi i tek ga onda reži na šnite te posluži s omiljenim namazom.