Izbjegnuta tragedija

Drama u Donjem Vakufu: Dvije osobe ušle u minsko polje, nisu se smjele pomaknuti...

minsko polje
BHMAC
01.10.2024.
u 16:09

Ostvarena je telefonska komunikacija s osobama koje su se nalazile u minski rizičnom području na lokaciji Šipin Most - Turića Do kako bi se spriječilo njihovo pomicanje. Spašavali su ih demineri...

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u ponedjeljak je na lokaciji Šipin Most – Turića Do na području općine Donji Vakuf proveo operaciju “Brzi odgovor” prilikom koje su spašene dvije osobe iz obilježenog minskog polja. Služba civilne zaštite Donjeg Vakufa putem Županijske uprave civilne zaštite Travnik obavijestila je FUCZ da su dvije osobe ušle u minski sumnjivo područje na lokaciji Šipin Most – Turića Do u općini Donji Vakuf. U skladu s procedurom za “Brzi odgovor”, odmah je pokrenuta operacija spašavanja i na mjesto događaja upućen je deminerski tim FUCZ-a s 10 pripadnika.

Obaviješten je i regionalni ured BH MAC-a Travnik koji je na teren uputio svog predstavnika. Nakon dolaska na teren ostvarena je telefonska komunikacija s osobama koje su se nalazile u minski rizičnom području kako bi se spriječilo njihovo pomicanje kojim bi se, zbog mogućnosti kontakta s eksplozivnim sredstvom, doveli u dodatnu opasnost. Nakon procjene, u skladu sa standardnim operativnim procedurama, pristupilo se razminiranju sigurne staze, a operativne aktivnosti trajale su od 18.15 do 19.40 kada su osobe izvedene iz minskog polja na sigurnu površinu i predane patroli PP Donji Vakuf. Prilikom formiranja sigurne staze do osoba koje su se nalazile u minskom polju, pronađene su i obilježene dvije protutenkovske mine TMRP-6 i jedna protupješačka mina PMR-2A. U spašavanju dviju osoba iz minskog polja, osim deminera FUCZ-a, sudjelovali su i pripadnici PP Donji Vakuf, Službe za društvene djelatnosti, opću upravu i civilnu zaštitu Donji Vakuf i BH MAC-a RU Travnik. FUCZ upozorava na rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) i mina pa skreće pozornost na nužnost pravilnog i sigurnog ponašanja u takvim situacijama.

- Bitno je da su građani svjesni da su mine i neeksplodirana ubojita sredstva opasna za život i zdravlje ljudi, bez obzira na to što je od njihova korištenja tijekom rata prošlo 30 godina. Pronađene mine ili druga eksplozivna sredstva ne smiju se dodirivati, već pronađeno sredstvo treba prijaviti Civilnoj zaštiti putem telefonskog broja 121 ili policiji putem telefonskog broja 122 - naveli su, među ostalim. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije