Opći trend u posljednja dva desetljeća kretao se prema većoj slobodi putovanja u svijetu

Državljani BiH bez viza mogu putovati u 123 zemlje, 60 manje nego državljani Hrvatske

putovanje, putnik
Ilustracija
27.07.2024.
u 16:00

Ovisno o tome koju putovnicu posjedujete, putovanje može biti iznimno jednostavno, ali za mnoge diljem svijeta odlazak preko vlastitih državnih granica također može biti prilično kompliciran pa brojni moraju osigurati vizu prije polaska.

Takve vize obično zahtijevaju odobrenje vlade odredišne zemlje, što može potrajati tjednima ili u nekim slučajevima mjesecima. Putnici iz Singapura ponovno imaju veći pristup putovanju bez viza nego bilo tko drugi nakon što je njihova zemlja nakratko pala na drugo mjesto prošle godine na godišnjoj rang-listi najmoćnijih svjetskih putovnica "Henley & Partners".

Globalni jaz u mobilnosti

Građani grada - države jugoistočne Azije imaju bezvizni pristup rekordnih 195 globalnih turističkih destinacija, od mogućih 227 u skladu s globalnim trendovima prema dostupnosti međunarodnih putovanja. - Opći trend u posljednja dva desetljeća kretao se prema većoj slobodi putovanja, pri čemu se globalni prosječan broj destinacija kojima putnici mogu pristupiti bez viza gotovo udvostručio s 58 u 2006. na 111 u 2024. godini - rekao je Christian H. Kaelin, predsjednik kompanije "Henley & Partners", navodi se u priopćenju.

Međutim, rekao je Kaelin, globalni jaz u mobilnosti između onih na vrhu i na dnu indeksa sada je veći nego što je ikada bio, a prvorangirani Singapur može pristupiti rekordno 169 destinacija više bez viza nego Afganistan. U posljednjih deset godina BiH ni za pedalj nije napredovala na listi koja vrednuje putovnice po broju država u koje građani mogu putovati bez viza, štoviše, pala je za jedno mjesto te je i dalje najlošije rangirana balkanska država.

Prema Henley Passport Indexu, koji već godinama izračunava istoimena londonska kompanija, BiH se trenutačno nalazi na 43. mjestu, gotovo rame uz rame s Albanijom, Gruzijom i Moldavijom, ali dva mjesta iza Sjeverne Makedonije i Crne Gore, devet iza Srbije te čak tridesetak iza Hrvatske i Slovenije, koje su rangirane na desetom odnosno jedanaestom mjestu ove liste najmoćnijih putovnica na svijetu. Državljani BiH bez viza mogu putovati u 123 zemlje, što je 17 manje u odnosu na susjednu Srbiju i 60 u odnosu na nekadašnje jugoslavenske republike koje se danas nalaze u EU - Sloveniju i Hrvatsku.

Ispred BiH nalaze se i zemlje poput Venezuele, koja se nalazi pod američkim sankcijama, Nikaragve i Hondurasa, ali i Bugarske te Rumunjske, koje nas debelo nadmašuju jer njihovi građani bez viza mogu putovati u čak 177 država. Zanimljivo, među zemljama u koje građani BiH i dalje ne mogu bez vize, uz razne egzotične destinacije i male otočne i afričke države, nalaze se i Alžir te Bahrein, ali i Azerbajdžan.

Na ovom popisu, uz SAD, Veliku Britaniju, Japan, Australiju i Irsku, nalaze se i Egipat, Kuvajt, Maroko, Pakistan, ali i Saudijska Arabija. S druge strane, a za razliku od BiH, državljani Srbije bez viza mogu putovati u Azerbajdžan, Egipat, ali i Kuvajt. Slična situacija je i u slučaju Hrvatske. BiH je, inače, najbolji rezultat imala 2014., kada se našla na 42. mjestu. U prijevodu, u posljednjih deset godina ne da nije napravljen nekakav pozitivni, pa ni simbolični pomak, naprotiv - vratili smo se unatrag. U top 10 ušla je i Slovenija, dok je Srbija na 34. mjestu sa 140 destinacija na koje se može bez vize.

Snaga države

Gledajući tablice, vidljivo je da je svijet općenito postao otvoreniji posljednjih godina. Sve u svemu, snaga putovnice izravno odražava političko stanje u svijetu. Svjetske sile i bogate nacije obično imaju slobodan protok putovanja, ali oni koji se suočavaju s nestabilnošću ili ratom često nailaze na prepreke kada žele otići u inozemstvo. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?