Najčešće kulinarsko pitanje koje si postavljamo dan, dva nakon Uskrsa jest kako šunku iskoristiti u nekom drugom obliku, a da nam ne propadne ili dosadi. Zadovoljna.hr. donosi dva jednostavna i brza recepta zbog kojih ćete kuhanu šunku još više zavoljeti i u drugim oblicima.
PAŠTETA OD ŠUNKE I ČILI PAPRIČICE
Sastojci:
- 25 dag kuhane šunke
- 2 režnja češnjaka
- 50 ml maslinova ulja
- ½ žličice usitnjene čili papričice
- 2 žlice limunova soka
- sol i papar
Priprema:
Štapnim mikserom usitnite kuhanu šunku i češnjak, potom dodajte izmiješano maslinovo ulje s limunovim sokom, dobro izmiješajte i na kraju dodajte čili papričicu, sol i papar po želji. Ovu jednostavnu i ukusnu paštetu koja će vam zagrijati nepce poslužite uz prepečeni kruh.
SLOŽENAC OD POVRĆA I KUHANE ŠUNKE
Sastojci:
- 25 dag kuhane šunke
- 1 kiselo vrhnje
- 2 režnja češnjaka
- 20 dag povrća po želji (grašak, brokula ili prokulice)
- 30 dag tjestenine
- 15 dag tvrdog sira za ribanje
- ½ dl maslinovog ulja
- krušne mrvice
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje te u njega dodajte sitno nasjeckani češnjak i šunku narezanu na kockice. Kratko popirjajte. Skuhajte tjesteninu i pomiješajte s kuhanim povrćem, posolite i poparite.
U vatrostalnu posudu koju ste prethodno namazali maslacem stavite red tjestenine i povrća pa naribajte malo sira, a potom stavite šunku i s ostatkom povrća prekrijte šunku. Prelijte sve s kiselim vrhnjem te naribajte ostatak sira. Zapecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta.