reformska agenda

EU dao još jednu - posljednju prigodu za pristup 70 milijuna €

26.07.2024.
u 14:07

SDA i DF blokirali novac iz EU-a i napredak zemlje zbog izborne kampanje koja se svodi na nastavak optužbi za “izdaju Bosne” i prodaju bošnjačkih interesa od političke “trojke”

Nakon šokantne odluke četiriju županija u kojoj su premijeri SDA odbili Reformsku agendu, slamku spasa još jednom ponudila je Europska komisija, kojoj je, čini se, više stalo do korištenja svoga novca u BiH, nastavka reformi i približavanja članstvu u Uniji nego što je to slučaj s domaćim političarima iz Sarajeva i Banje Luke koji su zbog stalnog vođenja kampanja “izdaje” raznih interesa i predstavljanja žrtvom spremni riskirati i 70 milijuna eura u ovoj godini.

Objavili su to iz Izaslanstva Europske unije u BiH i Ureda posebnog predstavnika dajući na znanje kako daju još jedan produžetak produžetka kako bi Bosna i Hercegovina kao posljednja zemlja zapadnoga Balkana dobila financijsku injekciju do kraja godine. A uvjet za to je obvezivanje na niz reformi koje su u određenom dijelu bespotrebno bile povezane s teškim političkim i ustavnopravnim prijeporima koji se u BiH vode godinama. Na istupe kako je sve izgubljeno jučer su iz EU-a situaciju ipak malo drukčije obojili.

Nakon SNSD-a, SDA

Bosna i Hercegovina još uvijek nije dostavila Europskoj komisiji konačnu verziju Reformske agende. Stoga je velika vjerojatnost da BiH neće već nakon ljeta dobiti prvu bezuvjetnu ratu predfinanciranja od sedam posto, što predstavlja propuštenu priliku za značajan iznos ranog financiranja - kazali su.

Zatim kroz poziv političkim liderima u BiH navode da još uvijek ima vremena za dostavljanje Reformske agende. - Potičemo domaće vlasti da bez daljnjih odgađanja dostave svoju Reformsku agendu kako ne bi u potpunosti propustile ovu prigodu. Komisija nastavlja po potrebi pružati potporu nadležnim tijelima u završetku ovog posla - naveli su u objavi na platformi X iz Izaslanstva EU-a. Ova se tema s obzirom na ulogu koju je probošnjačka “trojka” imala u promjeni odnosa s hrvatskim i srpskim partnerima pretvorila u dominantno predizborni rat.

Prije svega, iz redova SDA, stranke koja pokušava osporiti “trojki” bilo kakav rezultat, a napose umanjiti važan iskorak prema europskim integracijama koje su se otvorile upravo zato što SDA nije bio u vlasti. Najprije se mjesecima pokušala postići suglasnost s Republikom Srpskom oko formulacije imenovanja sudaca u Ustavni sud te načina odlučivanja u Visokom i sudbenom tužiteljskom vijeću.

Kada je to konačno uspio postići tim koji predvodi predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, pojavili su se dušobrižnici “Bosne” iz četiriju županija te su kroz mehanizam koordinacije zaustavili dostavljanje cjelovite Reformske agende. Iz SDP-a su oštro reagirali na takav potez premijera SDA jer je time blokirano 70 milijuna eura od Europske unije.

SDA-ovo skandalozno uskraćivanje potpore Reformskoj agendi kroz županije u kojim su na vlasti opet dokazuje da su im stranački interesi ispred države. Licemjerno obrazloženje za blokiranje usvajanja agende potvrda je ogorčenosti SDA što ova stranka nije bila sposobna za desetljeće vladavine učiniti koliko je “trojka” uspjela za jednu godinu - izjavili su iz SDP-a. SDP ističe da je blokada od SDA “rezultat očaja zbog uspjeha ‘trojke’ u otvaranju pristupnih pregovora s EU-om i osiguravanju više od milijardu maraka pomoći državi”.

BiH u dokumentu 1200 puta

Istinski je zločin protiv države i naroda što sada SDA zlorabi mehanizam za blokadu pristupa prijeko potrebnim sredstvima za razvoj države i bolji životni standard građana - naglašavaju iz SDP-a. Iz SDA su, očekivano, odgovorili ranije stvorenim mitom da su oni stranka koja spašava državu od Hrvata i Srba te njihovih vodećih stranaka.

Posebno se čelnik SDA Bakir Izetbegović okomio na čelnika NiP-a Elmedina Konakovića. - Napada na SDA i političare domoljube kada god popusti Dodiku i Čoviću ili kada njegovo neznanje bjelodano ugrozi interese države. Svađom odvlači pozornost od stalnih izdaja, manjih ili većih, na kojima gradi političku karijeru - rekao je Izetbegović. Pri tome je naveo kako je Dodik dobio sve što je zatražio te je Konakovića povezao s narkokartelom. Naša stranka je pak navela kako se država BiH, što je glavna zamjerka SDA, u dokumentu Reformska agenda spominje više od 1200 puta.

Rekli su da je izbrisana država iz dokumenta. Ona se spominje 1213 puta u samom dokumentu, a 303 puta državna razina - rekao je čelnik Naše stranke Edin Forto. Reagirao je i DF kazavši kako je mehanizam koordinacije donio takav rezultat, dok je istodobno ta stranka dio vlasti u županijama koje su blokirale pomoć iz EU-a i europski put.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?