Mehanizam civilne zaštite EU

EU ubrzava hitni odgovor dok požari bjesne Europom

HINA/ Miroslav LELAS/ lm
23.08.2024.
u 18:09

Mehanizam za hitni odgovor Europske unije radi punim kapacitetom ovoga ljeta dok šumski požari haraju diljem Europe.

Više zemalja, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Grčku, Sjevernu Makedoniju i Portugal, bori se s vatrom, a njihovi partneri iz EU šalju pomoć, stoji u zajedničkom tekstu novinskih agencija AFP, Agerpres, ANSA, ATA, BTA, dpa, EFE, FENA, Lusa, STA u okviru European Newsrooma.

Dok požari nastavljaju zahvaćati više europskih zemalja, Koordinacijski centar za hitne odgovore EU-a (ERCC) radi danonoćno kako bi usmjerio pomoć u borbi protiv požara, izjavila je Europska komisija početkom kolovoza.

Tijekom srpnja i kolovoza, šumski požari harali su u nekoliko europskih zemalja, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Grčku, Sjevernu Makedoniju i Portugal. Kao odgovor, EU je aktivirala svoj Mehanizam civilne zaštite (EUCPM) za zemlje koje trebaju pomoć svojih partnera u borbi protiv razarajućih i smrtonosnih požara.

Kako bi poboljšala pripremne mjere za ovogodišnju ljetnu sezonu požara, Komisija je uspostavila rescEU i European Civil Protection Pool sa zračnim kapacitetima koji sada uključuju 28 zrakoplova i četiri helikoptera smještena u deset država članica.

Prema Europskoj komisiji, 556 vatrogasaca iz dvanaest zemalja strateški je raspoređeno na ključnim lokacijama u Europi – u Francuskoj, Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj, te su spremni pomoći lokalnim vatrogasnim postrojbama ako izbije požar.

Što je Mehanizam civilne zaštite EU-a?

Europska komisija uspostavila je Mehanizam civilne zaštite EU (EU Civil Protection Mechanism – EUCPM) 2001. godine. Cilj mu je ojačati suradnju između zemalja sudionica na području civilne zaštite kako bi se poboljšala prevencija, pripremljenost i odgovor na katastrofe.

Svaka zemlja može zatražiti pomoć putem EUCPM-a u slučaju hitnog stanja. Komisija igra ključnu ulogu u koordiniranju odgovora na katastrofe diljem svijeta, pridonoseći s najmanje 75 posto transportnih i/ili operativnih troškova raspoređivanja.

Pored svih zemalja EU-a, Albanija, Bosna i Hercegovina, Island, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Turska i Ukrajina također sudjeluju, iako (još uvijek) nisu članice bloka.

Bosna i Hercegovina, primjerice, službeno je pristupila EUCPM-u 2022. godine, što je bila važna prekretnica za ovu zemlju na putu ka dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU iste godine.

Foto: Socrates Baltagiannis/dpa

Požari u blizini Atene: ''Solidarnost EU-a na djelu''

Početkom kolovoza veliki požar u sjeveroistočnim predgrađima Atene prisilio je tisuće stanovnika da napuste svoje domove i potaknuo grčku vladu da zatraži međunarodnu pomoć. Prema riječima stručnjaka, ovo je bio prvi put da se veliki požar približio grčkoj prijestolnici.

Nakon požara Grčka je 12. kolovoza službeno zatražila pomoć od EU-a. Od tada, nekoliko država članica EU-a šalje pomoć u tu zemlju. Glasnogovornik Europske komisije izjavio je da podrška Grčkoj uključuje dva aviona iz Italije, dva helikoptera iz Francuske i Srbije te kopnene vatrogasne ekipe iz Češke, Francuske, Italije, Rumunjske i Srbije. Rumunjski, malteški i moldavski vatrogasci već su bili u Grčkoj, dodao je glasnogovornik.

Rumunjska je rasporedila desetine vatrogasaca i specijalnu opremu kako bi bili spremni gasiti požare u Grčkoj od 1. kolovoza do 15. rujna. Ovo je četvrta uzastopna godina da ova zemlja odgovara na takve zahtjeve. Rumunjski vatrogasci također su izveli slične misije prethodnih godina u Francuskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

"Ovo je solidarnost EU-a na djelu", napisala je u svojoj objavi na X-u predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

EU mobilizira daljnju podršku diljem kontinenta

Tijekom ljeta, EU je također mobilizirala podršku za pomoć u gašenju požara nakon što su zemlje aktivirale mehanizam za odgovor na katastrofe.

Albanija: Dva rumunjska aviona stigla su u Albaniju u kolovozu kako bi pomogla u izoliranju i gašenju požara u nekim dijelovima zemlje. Albansko Ministarstvo obrane objavilo je da su 14. i 16. kolovoza rumunjski avioni „Spartan“ i „Hercules“ intervenirali u gašenju požara u gradovima Pogradec i Berat.

Bosna i Hercegovina: Vijeće ministara BiH zatražilo je pomoć od susjednih zemalja u gašenju požara koji su ove godine pogodili zemlju. Pomoć je zatražena u obliku vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o suradnji u zaštiti i spašavanju i kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Europske unije. Odluka će biti na snazi dokle god postoji opasnost od požara tijekom 2024. godine.

Bugarska: Bugarska je primila desetke zrakoplova, uključujući avione i helikoptere, za borbu protiv šumskih požara uzrokovanih toplinskim valom sredinom srpnja. Bugarska vlada izrazila je zahvalnost za pomoć i podršku pruženu u okviru EUCPM-a.

Sjeverna Makedonija: Sredinom srpnja, avioni iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Turske raspoređeni su u Sjevernoj Makedoniji kako bi pomogli u obuzdavanju niza požara diljem zemlje tijekom toplinskog vala. Stotine hektara šume je spaljeno, a vlasti su tada identificirale dvanaest aktivnih šumskih požara.

Portugal: U srijedu je portugalska vlada objavila da je odlučila aktivirati EUCPM kako bi se borila protiv požara koji bjesni na otoku Madeiri (autonomnoj regiji Portugala) od 14. kolovoza. Prema podacima Europskog sustava za informacije o šumskim požarima (EFFIS), više je od 4.930 hektara spaljene površine. Ovom odlukom otvoren je put za slanje kanadera iz Španjolske, koja je već najavila spremnost za slanje dva zrakoplova. Oni su stigli na otok u četvrtak, 22. kolovoza.

Poplave u Sloveniji i Italiji 2023. godine

Slovenija je spoznala važnost EUCPM-a tijekom najvećeg požara u svojoj povijesti u ljeto 2022. godine, kao i katastrofalnih poplava koje su zahvatile dvije trećine zemlje u kolovozu 2023. godine. Nakon poplava, zemlja je dobila podršku iz mehanizma u raznim oblicima, od zračne podrške za gašenje požara u Krasu uz granicu s Italijom do teške građevinske opreme, helikoptera i druge pomoći za sanaciju poplava.

U svibnju 2023. godine, regija Emilia-Romagna u sjevernoj Italiji također je bila pogođena razornim poplavama. Nakon aktiviranja EUCPM-a dvije visokokapacitetne ekipe za pumpanje vode iz Slovačke i Slovenije poslane su u Ravennu. Daljnju pomoć ponudile su Austrija, Belgija, Bugarska, Francuska, Njemačka, Poljska i Rumunjska.

Više od gašenja požara: EUCPM pruža pomoć i u medicinskim i humanitarnim hitnim situacijama

Iako se mehanizam najčešće aktivira zbog prirodnih katastrofa, pomoć se može zatražiti i za druge hitne situacije, kao što su zdravstvene krize i humanitarne katastrofe u područjima pogođenim sukobima.

Dana 24. srpnja održana je prva spasilačka misija koordinirana od strane EU-a, u kojoj je 16 palestinske djece i njihovih članova obitelji, kojima je bila potrebna medicinska pomoć, prebačeno iz Egipta u Španjolsku uz financijsku i operativnu podršku EUCPM-a, u bliskoj suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), Palestinskim fondom za pomoć djeci (PCRF) i palestinskim vlastima.

Od početka siječnja EU također podržava WHO-ov Koordinacijski centar za medicinske timove za hitne situacije u Gazi u Kairu, s 22 stručnjaka raspoređena iz zemalja EU-a i zemalja sudionica EUCPM-a.

Tijekom pandemije covid-19 EU je koordinirao raspoređivanje medicinskih timova u najpogođenija područja, olakšao nabavu dodatne zaštitne opreme i aktivirao ERCC za koordinaciju podrške 24/7.

Nadalje, suočena s ruskim ratom u Ukrajini, Europska komisija koordinira veliku operaciju u okviru EUCPM-a. Sve 27 država članica EU-a (plus Island, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska) ponudile su pomoć u rasponu od medicinskih potrepština i skloništa do vozila i energetske opreme. EU je također uspostavio logističke centre u Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj kako bi učinkovitije proslijedio robu u Ukrajinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije