Ako ste ljubitelj čokolade, možda ćete se osjećati zbunjeno oko toga je li njezino jedenje korisno ili štetno za vaše zdravlje. Kao što znate, čokolada ima različite oblike: bijela čokolada, mliječna čokolada i tamna čokolada—sve imaju drugačiji sastav sastojaka i, kao rezultat toga, njihovi nutritivni profili nisu isti. Velik dio istraživanja proveden je na mliječnoj čokoladi i tamnoj čokoladi jer one sadrže krute tvari kakaovca, dijelove biljke kakaovca. Nakon što se te krutine ispeku, poznate su kao kakao.
Mnoge od navodnih zdravstvenih dobrobiti čokolade povezane su s sastojcima krutih tvari kakaovca. Možda će vas iznenaditi, ali bijela čokolada zapravo ne sadrži krute tvari kakaovca; sadrži samo kakao maslac. Bilo koja vrsta čokolade može se uklopiti u sveukupni dobro zaokruženi obrazac prehrane, ali postoje li određene zdravstvene dobrobiti redovitog konzumiranja čokolade? Evo što kažu najnovija istraživanja o zdravstvenim učincima redovite konzumacije čokolade, piše Eating Well.
Moglo bi poboljšati zdravlje vašeg srca: Tamna i mliječna čokolada sadrže čvrste tvari kakaovca, dijelove biljke kakaovca, iako u različitim količinama. Kakao sadrži flavonoide—antioksidanse koji se nalaze u određenim namirnicama kao što su čaj, bobičasto voće, lisnato povrće i vino. Flavonoidi imaju različite zdravstvene prednosti, uključujući poboljšano zdravlje srca. Budući da tamna čokolada ima veći volumenski postotak suhe tvari kakaovca, bogatija je i flavonoidima. Recenzija iz 2018. u časopisu Reviews in Cardiovascular Medicine pokazala je obećanje u poboljšanju lipidnih ploča i krvnog tlaka pri konzumiranju umjerenih količina tamne čokolade svakih jedan do dva dana. Međutim, ova i druge studije dale su mješovite rezultate i potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdile ove potencijalne zdravstvene koristi. Na primjer, randomizirano kontrolno ispitivanje iz 2017. u Journal of the American Heart Association pokazalo je da konzumacija badema s tamnom čokoladom ili kakaom poboljšava profile lipida. Međutim, konzumacija tamne čokolade i kakaa bez badema nije poboljšala profile lipida.
Može vam povećati razinu željeza: Prema studiji iz 2021. u časopisu Journal of Nutrition, anemija uzrokovana nedostatkom željeza je u porastu. Može dovesti do simptoma uključujući umor, slabost i lomljive nokte. No, za ljubitelje čokolade imamo dobre vijesti! Tamna čokolada je dobar izvor željeza jer jedna porcija od 50 grama sadrži 6 miligrama željeza. Dakle, žene u dobi od 19 do 50 godina trebale bi unijeti 18 miligrama željeza dnevno, a odrasli muškarci 8 miligrama dnevno, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Diana Mesa, vlasnica En La Mesa Nutritiona, kaže: "Tamna čokolada može biti ukusan način za povećanje unosa željeza, posebno za osobe s rizikom od razvoja anemije uzrokovane nedostatkom željeza, kao što su osobe koje rađaju i imaju jaku menstruaciju, starije osobe, ali i odrasli i djeca, kojima su potrebne veće količine željeza. Za bolju apsorpciju tamna čokolada može se kombinirati s namirnicama bogatim vitaminom C, poput bobičastog voća, za slatki i nutritivno bogat međuobrok." Nažalost, mliječna čokolada sadrži samo oko 1 miligram željeza u 50 grama. Dakle, ako vam je razina željeza niska, tamna čokolada bi bila najbolja opcija.
Može povećati rizik od visokog kolesterola: Iako postoje neke potencijalne zdravstvene dobrobiti jedenja čokolade, postoje i neke moguće negativne posljedice. Bijela čokolada i mliječna čokolada imaju visok udio zasićenih masti i dodanih šećera. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, prekomjerna konzumacija zasićenih masti i dodanih šećera povezana je s visokim kolesterolom i većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Jedna pločica mliječne čokolade sadrži oko 22 grama dodanih šećera i 8 grama zasićenih masti, dok jedna pločica bijele čokolade sadrži 25 grama dodanih šećera i 16,5 grama zasićenih masti.
Mogla bi premašiti sigurnu potrošnju teških metala: Iako tamna čokolada može imati pozitivne učinke na vaše zdravlje, studija Consumer Reports iz 2022. pokazala je da bi svakodnevna konzumacija tamne čokolade mogla biti štetna za odrasle, djecu i trudnice. Testirali su 28 popularnih marki tamne čokolade i otkrili da 23 sadrže razine olova i kadmija koje bi mogle biti opasne za svakodnevnu konzumaciju. Konzumacija ovih teških metala može dovesti do problema u razvoju, supresije imunološkog sustava, hipertenzije i oštećenja bubrega kod odraslih i djece. Kako biste smanjili rizik od konzumiranja prekomjerne količine olova i kadmija kroz tamnu čokoladu, svakako istražite koji su proizvodi rizičniji od ostalih, jedite tamnu čokoladu samo povremeno i izbjegavajte hranjenje djece tamnom čokoladom.
Zaključak: Istraživanja pokazuju da tamna čokolada ima potencijalne dobrobiti za zdravlje srca, kognitivne funkcije i nedostatak željeza, budući da je to vrsta čokolade najbogatija flavonoidima, metilksantinima, magnezijem i željezom. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se bolje razumjeli zdravstveni dobrobiti čokolade i mehanizmi koji dovode do različitih zdravstvenih ishoda. Uz to, jedna hrana općenito neće utjecati na vaše zdravlje (osim ako nemate alergiju ili jaku osjetljivost). Mesa kaže: "Dopustiti sebi da uživate u hrani koju volite bez ograničenja vodi do zdravijeg odnosa s hranom. Ograničavanje čokolade kada je želite samo će vas dovesti do toga da ćete ju poželjeti još više, što može dovesti do prejedanja, izazivajući osjećaje krivnje i srama. Taj ciklus je štetniji za zdravlje nego da si dopustite taj komad čokolade." Ako uživate u čokoladi bilo koje vrste, najvažnija je konzumacija iste u ukupnom dobro uravnoteženom načinu prehrane.