JESTE LI ZNALI?

Evo što se može dogoditi ako konzumirate previše soje

Thinkstock
15.08.2017.
u 11:31

Nutricionisti i vegetarijanci dugo su smatrali soju zdravim izvorom proteina, no prevelika količina te namirnice zapravo može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje, smatraju stručnjaci. 

Soja sadrži 40 posto proteina, 20 posto masti i 7 posto ugljikohidrata, a ostatak je voda. Ne sadrži kolesterol, zbog čega je dobra opcija za ljude koji žele smanjiti njegov unos u tijelo. No postoji i negativna strana. Soja sadrži fitinsku kiselinu, takozvani anti-nutrijent. 

"On veže minerale u tijelu i time sprječava njihovu apsorpciju", tvrdi njemačka nutricionistkinja Brigitte Ahrens.  Ova mahunarka sadrži i neke tvari koje mogu biti uzrok probavnih smetnji, zbog čega stručnjaci smatraju da nije dobra namirnica za dojenčad ili malu djecu. Kao i druge mahunarke, i soja sadrži purin. On se razlaže u urinsku kiselinu i izbacuje iz tijela, no neki ljudi, poput onih koji pate od gihta, s time imaju problema. 

"Urinska kiselina može se nataložiti u zglobovima u obliku kristala i time pogoršati tegobe gihta", ističe gastroenterologinja Astrid Konrad iz Muenchena koja savjetuje one s tom bolešću da izbjegavaju soju.  Normalni, zdravi ljudi mogu konzumirati do 25 grama sojinog proteina dnevno, što je oko 75 grama soje. Njezine sjemenke najbolje je konzumirati fermentirane u proizvodima poput soja-sosa i tempeha, tradicionalnog jela iz Indonezije. Miso, tradicionalni japanski začin na bazi soje koji dolazi u obliku paste, još je jedan od fermentiranih sojinih proizvoda. Sjemenke se za konzumaciju mogu pripremiti i kod kuće tako da se namaču preko noći. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije