NERASKIDIVE VEZE

FOTO Pogledajte kako je bilo Slavonsko-hercegovačkom silu u Osijeku

Slavonsko-hercegovačko silo
Foto: OPĆINA POSUŠJE/GRAD OSIJEK
1/12
13.10.2024.
u 14:20

Događaj, koji je okupio više od 350 gostiju, u organizaciji Slavonska udruga Hercegovaca, imao je i humanitarni karakter - sav prihod od tombole bit će doniran područjima u BiH stradalima u poplavama

U osječkoj dvorani "Kristal" na Slavonsko-hercegovačkom silu, koje je pet put zaredom organizirala Slavonska udruga Hercegovaca, okupilo više od 350 gostiju. Uz plesove iz zapadne Hercegovine i mušku gangu, članovi HKUD-a "Fra Petar Bakula" iz Posušja donijeli su u Slavoniju dašak Hercegovine. Među uzvanicima bili su i načelnik općine Posušje Ante Begić, predsjednik Općinskog vijeća Mario Knezović, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Mate Lončar, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHŽ-a Zvonimir Širić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivica Pavković i drugi.

Uime domaćina, Grada Osijeka, nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekavši kako u Osijeku ima puno ljudi čiji su preci došli iz Hercegovine i iz cijele BiH i koji Osijeku daju jednu dodanu vrijednost i svojom kulturom, baštinom i tradicijom. Podsjetio je kako su Grad Osijek i Grad Mostar, upravo zbog brojne zajednice Hercegovaca u Osijeku, prije dvije godine potpisali sporazum o prijateljstvu.

- Ta suradnja već daje rezultate, poput poboljšanja uvjeta u vrtićima u oba grada u sklopu jednog europskog projekta. No, dok će ovdje biti i pjesme i plesa, ne smijemo zaboraviti na naše prijatelje koji su stradali i pretrpjeli veliku materijalnu štetu u BiH tijekom nedavnih odrona, poplava, odnosno prirodnih nepogoda. Grad Osijek, njegujući dobre odnose s Općinom Kreševo, uplatio je pomoć u iznosu od 10.000 eura Općini Kreševo za pomoć u dijelu gdje im je najviše potrebno - kazao je Vulin, objavili su iz Grada Osijeka.

Načelnik općine Posušje Ante Begić svim je Hercegovcima i Slavoncima zahvalio za očuvanje neraskidivih veza i povezanosti kao naroda. Predsjednik Slavonske udruge Hercegovaca Marko Eljuga podsjetio je kako su 2001. osnovali udrugu čiji je rad intenziviran 2018. godine, a samo godinu poslije održano je prvo Slavonsko-hercegovačko silo. Udruga danas ima 245 članova, a cilj joj je međusobno povezivanje i pomaganje Hrvatima iz Hercegovine i ostatka BiH te njihovim potomcima naseljenim u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Udruga se bavi i humanitarnim radom te će i sav prihod prikupljen s tombole na Silu biti doniran stradalima u poplavama na području BiH, naveli su iz Općine Posušje. U glazbenom dijelu večeri Zoran Begić Zoka i Quattro Band zabavili su okupljene Hercegovce doseljene u Slavoniju, Hercegovce iz Hercegovine, ali i njihove brojne goste. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije