Nema brige za proizvodače

FOTO Prodaja uz cestu sve popularnija, kupci žele svježi kupus pa u Bosnu dolaze i iz Hrvatske

prodaja kupusa
Foto: Agroklub.ba
1/3
22.10.2024.
u 07:45

U Gornjovrbaskoj regiji - Donji Vakuf, Bugojno i Gornji Vakuf - traje sezona prodaje kupusa, čija je vrhunska kvaliteta nadaleko prepoznata. No, proizvođači se suočavaju s velikim izazovima zbog ovogodišnje suše koja je prepolovila urod

Sezona prodaje kupusa u Gornjovrbaskoj regiji počela je prije desetak dana, a već se sada može reći da je potražnja značajna. Kupci iz cijele BiH, ali i iz okolnih zemalja, prepoznaju vrhunsku kvalitetu kupusa koji se uzgaja u ovom dijelu zemlje, piše agroklub.ba. No, iako je kvaliteta iznimno dobra, proizvođači se suočavaju s velikim izazovima zbog ovogodišnje suše koja je značajno smanjila ukupnu proizvodnju. Dugogodišnji proizvođač iz Oboraca kod Donjeg Vakufa Ermin Balihodžić ističe da, bez obzira na smanjen prinos, ne brine za prodaju.

- Imam stalne kupce koji me poznaju već godinama. Oni dolaze svake godine i uzimaju većinu mog uroda - kaže Balihodžić koji je za prodaju spremio oko pet tona kupusa, što je znatno manje u odnosu na prethodne sezone. - Suša nam je zadala veliki udarac. Obično bih imao oko deset tona, ali ove smo godine jedva uspjeli izvući polovinu. No, kvaliteta je vrhunska. To nam je jedina utjeha ove godine jer, kad je kvaliteta dobra, kupci će uvijek biti tu - dodao je za agroklub.ba. Muamer Čaušević iz Gornjeg Vakufa pak nije imao velikih problema sa sušom zahvaljujući sustavu navodnjavanja. Svakih pet dana osiguravao je dovoljnu količinu vode za svoje nasade, potvrdio je za agroklub.ba.

- Navodnjavanje nam je ove godine spasilo urod - kaže Čaušević dodajući kako su vodeni topovi bili ključni u održavanju vlažnosti tla. Unatoč tome, i njegov je prinos bio nešto manji nego lani. - Iako smo redovito navodnjavali, kiša nije samo voda - ona donosi i niže temperature koje pomažu biljkama u određenim fazama rasta. Ove godine, s visokim temperaturama koje su trajale tjednima, nismo mogli postići maksimalan prinos - objašnjava.

Slične priče dijeli i nekoliko drugih proizvođača iz regije. Prinosi su u mnogim slučajevima prepolovljeni. Proizvođači su primorani pažljivo planirati prodaju kako bi osigurali da im kupci ne ostanu bez robe, a da pri tome zadovolje potrebe stalnih kupaca. Gornjovrbaska regija, koja obuhvaća Donji Vakuf, Bugojno i Gornji Vakuf, poznata je po dugogodišnjoj tradiciji uzgoja kupusa. Ovaj kraj pruža idealne klimatske i zemljišne uvjete za proizvodnju, a mnogi proizvođači generacijama se već bave ovim poslom. Svake godine magistralne ceste kroz tu regiju postaju prave tržnice na otvorenom, gdje proizvođači prodaju svježi kupus izravno iz svojih polja, iz kamiona ili prikolica. Iako ta praksa nije nova, privlači sve veći broj kupaca koji žele kupiti svježe povrće izravno od proizvođača. Cijena je ove godine relativno stabilna - vreća kupusa trenutačno košta oko 10 KM, dok je cijena po kilogramu između 1,20 i 1,50 KM. Većina prodavača koji robu nude pokraj ceste ističe da kupus, unatoč smanjenom prinosu, ide odlično. - Kupci dolaze iz Sarajeva, Zenice, pa čak i iz Hrvatske. Cijene su stabilne iako bismo voljeli imati više proizvoda za prodaju - kazao je jedan od njih za agroklub.ba.

Kupci, s druge strane, ne skrivaju zadovoljstvo kvalitetom ovogodišnjeg kupusa. - Dolazimo ovdje svake godine. Kupus iz ovoga kraja najbolji je za kiseljenje, a i cijena je povoljna - kaže Amira iz Zenice, koja svake godine kupuje po nekoliko vreća za zimnicu. Kiseljenje kupusa inače je dugogodišnja tradicija u BiH, a gornjovrbaski kupus među najcjenjenijima je za tu svrhu. Uzgoj i prodaja kupusa imaju veliki značaj i za lokalnu ekonomiju. Mnogi poljoprivrednici oslanjaju se na ovu sezonu kako bi osigurali zaradu za iduće mjesece. Iako je ova godina bila teška, proizvođači se nadaju boljim uvjetima u budućnosti.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije