DAN OPĆINE

FOTO Uz gospodarski rast i nova radna mjesta, u Žepče se vraća sve više mladih obitelji

Foto: OPĆINA ŽEPČE
1/6
14.10.2024.
u 15:55

Načelnik Mato Zovko kazao je kako je u proteklih godinu dana realiziran niz važnih projekata, ponajprije infrastrukturnih, nastavlja se ulagati u demografiju i poljoprivredu, šire se poslovne zone...

Općina Žepče proslavila je svoj dan, 14. listopada, a program obilježavanja i ove godine ponudio je niz raznovrsnih sadržaja. Središnji događaj programa obilježavanja Dana općine bila je svečana sjednica Općinskoga vijeća kojoj su nazočili predstavnici federalne, županijske vlasti, predstavnici kulturnih i vjerskih ustanova, direktori javnih poduzeća te drugi uzvanici.

Načelnik općine Mato Zovko tom se progodom osvrnuo na proteklih 365 dana istaknuvši kako je u tom razdoblju realiziran niz važnih projekata, ponajprije infrastrukturnih, koji će poboljšati kvalitetu života svih stanovnika te općine. - Sve što radimo, radimo u cilju da naše Žepče bude mjesto kojim se svi možemo ponositi i mjesto gdje naši mladi žele ostati - kazao je Zovko. Osvrnuo se i na nekoliko ključnih stvari u protekloj godini. - Počevši od gospodarstva, mogu reći da općina Žepče ima oko 6000 zaposlenih. Dosegnuli smo godišnji izvoz od 137 milijuna, uvoz je 131 milijun, fiskalni promet u srpnju ove godine iznosio je 55 milijuna, broj tvrtki 300, obrta i radnji 450, raznih poslovnica i organizacija 230. Za samozapošljavanje u ovoj godini dodijeljena su sredstva od 101.500 KM, za 24 nova obrta - istaknuo je. Također, grade se i proširujuju i poslovne zone.

- Izgradnja poslovnih zona i, konkretno, nove poslovne zone Radovlje jedan je od ključnih razvojnih projekata. Proteklih godinu dana samo u PZ Radovlje uloženo je 496.133,36 KM. Uz postojeće poslovne zone Goliješnica - Lug, XP Centar, Donja Golubinja, Begov Han i Ljeskovica te industrijsku zonu Polja, gradnja nove poslovne zone Radovlje predstavlja ekonomsko širenje općine u cilju poticanja gospodarskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta. Paralelno širimo i poslovnu zonu Polja - kazao je Zovko dodajući kako je neizostavno i ulaganje u poljoprivredu. - U Žepču je 2500 registriranih poljoprivrednih gospodarstava, a poljoprivrednih obrta 159. U ovoj je godini izdvojeno 190.000 KM za poticaje i subvencije u poljoprivredi i sva sredstva u cijelosti su isplaćena iz proračuna općine - istaknuo je Zovko. Veoma aktivno radi se i na pronatalitetnoj politici. - S ponosom mogu reći da se u Žepče vraćaju mlade obitelji, što nije zanemariva brojka. Dodjeljujemo novac za samozapošljavanje mladih i stambenu izgradnju. Kada je riječ o stambenoj izgradnji, samo u ovoj godini iz proračuna općine dodijeljeno je 250.000 KM. Osigurana su sredstva i za pomoć pri spremanju u školu za obitelji s troje i više djece, sufinanciramo dječje vrtiće...

Inače, kontinuirano se ulaže i u projekte koji obuhvaćaju sve dobne skupine, od mladih do starijih, osiguravajući time ravnomjeran razvoj i podršku cijeloj zajednici. Potpisani su ugovori o dodjeli novca za 12 projekata Omladinske banke Žepče u 2024. u vrijednosti od 35.701 KM. Također, u suradnji s FZZZ-om provodi se projekt "Pomoć u kući" četvrtu godinu zaredom, a posvećen je pružanju skrbi i njege starijim osobama.

U ovoj godini projekt je dodatno proširen u odnosu na prethodnu i obuhvaća 78 korisnika te ukupno 14 zaposlenica. Pokrenut je i novi, sličan projekt u suradnji s Vladom RH pod nazivom "Povećanje kvalitete života socijalno ugroženih invalidnih osoba treće životne dobi" na razdoblje od 12 mjeseci i obuhvaća pružanje pomoći u kući za 60 korisnika. Treći projekt "Starenje i zdravlje"(2021. - 2024.) implementira se u suradnji sa švicarskim CK-om i CK-om općine Žepče. U sklopu proslave Dana općine, u četvrtak, 17. listopada, održat će se gospodarski forum "Budi IN" o inovacijama, a dan kasnije, 18. listopada, Večer gospodarstvenika.

Svečanoj sjednici nazočili su brojni domaći i strani gosti, među kojima i veleposlanika RH u BiH Ivan Sabolić, ministri pravosuđa BiH i FBiH Davor Bunoza i Vedran Škobić, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dario Knezović i Josip Martić, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto Mate Lončar, predstavnici prijateljskih općina te vjerskih zajednica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije