Mato Zovko, načelnik općine

Vlast u Žepču nikada nije dijelila po naciji ni ljude ni poduzetnike, nego po potrebi

Mato Zovko, Žepče
Foto: Privatni album
1/3
02.10.2024.
u 08:51

Žepče ima 6000 zaposlenih, 300 tvrtki, 450 obrta i radnji, 2500 registriranih poljoprivrednih gospodarstava. Godišnji izvoz iznosi 137 milijuna, uvoz 131 milijun KM... U ovoj općini posluje 230 raznih poslovnica i organizacija

Žepče je jedna od općina u BiH u kojoj se iz godine u godinu vidi sve veći napredak, rade se velike stvari kojima je cilj poboljšanje kvalitete života svih žitelja općine. Višegodišnji načelnik Mato Zovko živi sa svojom općinom i dugi niz godina radi na njezinu razvoju, na predstojećim lokalnim izborima kandidat je HDZ-a BiH za novi mandat na čelu Žepča. U intervjuu govori o urađenom u proteklom razdoblju, projektima i planovima za budućnost.

Na čelu ste općine koja se može pohvaliti velikim brojem poslovnih zona, projektima od značaja za demografiju, ali i onim infrastrukturnim koji iz dana u dan donose sve bolje rezultate. Kako se danas živi u Žepču te na koje bi projekte trebalo posebno ukazati?

- Posljednjih godina gradimo i proširujemo poslovne zone. Izgradnja poslovnih zona i konkretno nove poslovne zone Radovlje jedan je od ključnih razvojnih projekata naše općine. Prije dva tjedna (10. rujna) potpisali smo ugovor o izvođenju završne faze radova u novoj poslovnoj zoni Radovlje, što me osobito veseli. Nova zona omogućit će otvaranje novih poslovnih subjekata i poticanje investicija, što će izravno doprinijeti rastu gospodarstva i zapošljavanju u Žepču. To je prioritetni cilj naše općinske uprave – stvoriti optimalne uvjete za daljnji gospodarski rast.

Poslovna zona Radovlje dugoročno predstavlja strateški projekt kojim se općina Žepče pozicionira kao atraktivna destinacija za ulaganja u gospodarstvo, čime se otvara mogućnost za nova radna mjesta te jačanje lokalnog i regionalnog gospodarskog razvoja. Nova poslovna zona osnovana je 2018., a prostire se na 9,42 ha, na udaljenosti od 500 m od središta grada. Namijenjena je raznolikom spektru industrija pogodnih za različite investitore. Ciljne djelatnosti su metaloprerađivačka, tekstilna, prehrambena, informacijske tehnologije i druge čiste industrije.

Uz postojeće poslovne zone Goliješnicu - Lug, XP Centar, Donju Golubinju, Begov Han i Ljeskovicu te industrijsku zonu Polja, gradnja nove poslovne zone Radovlje predstavlja ekonomsko širenje općine u cilju poticanja gospodarskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo. Također, usporedno širimo i poslovnu zonu Polja.

Od ostalih završenih projekata izdvojio bih da smo izgradili novu zgradu OŠ "Žepče", izgradili školsku dvoranu u Željeznom Polju, ambulantu u Begovu Hanu, ambulantu u Željeznom Polju, koncertnu dvoranu u Glazbenoj školi, sufinancirali smo izgradnju Učeničkog doma u KŠC-u, pustili u funkciju projekt navodnjavanja, završili desnoobalni kolektor otpadnih voda i spojili na prečistač koji je u funkciji već 17 godina, uradili kanalizaciju Grad, Berek, Luke... Proširili smo gradski vodovod u nekoliko naselja, izgradili novu ulicu od željezničkog kolodvora do Krajnjače, rekonstruirali ulicu Zagrebačku. Gradili smo lokalne ceste, vodovode, kanalizaciju i javnu rasvjetu, osigurali zemlju i izgradili infrastrukturu za novu zgradu Općinskog suda, izgradili nekoliko sportskih poligona i sportskih sadržaja, uredili lijevu i desnu obalu rijeke Bosne. Odvozimo otpad s cijelog područja općine, uspješno provodimo nadležnost osnovnog i srednjeg obrazovanja punih 15 godina, sufinanciramo školstvo i predškolski odgoj, proveli smo tri projekta prekogranične suradnje BiH - RH - CG i brojne druge projekte.

Protekle četiri godine bile su prilično aktivne kada govorimo o poboljšanju odnosa prema gospodarstvu, a poglavito u svjetlu stvaranja preduvjeta za veći broj radnih mjesta. Možete li nam ukazati na ključne pokazatelje s tržišta rada?

- Ponosno mogu reći da općina Žepče ima 6000 zaposlenih, dosegnuli smo godišnji izvoz od 137 milijuna, a uvoz je 131 milijun KM. Mjesečni fiskalni promet je oko 50 milijuna, broj tvrtki je 300, obrta i radnji 450, raznih poslovnica i organizacija 230. Registriranih poljoprivrednih gospodarstava u općini Žepče je 2500, a poljoprivrednih obrta 159.

U nekoliko navrata moglo se čuti i kako se pojedine obitelji vraćaju u Žepče. Kako općinska administracija može pomoći u daljnjem poboljšanju demografskih pokazatelja?

- S ponosom mogu reći da se u Žepče vratilo 19 novih mladih obitelji, što nije zanemariv broj. Dodjeljujemo novčana sredstva za samozapošljavanje mladih i stambenu izgradnju. Uveli smo mjeru pomoći za svako novorođeno dijete, a u općinskom proračunu osigurana su sredstva za pomoć pri opremanju u školu za obitelji s troje i više djece. Ove mjere dio su naše šire strategije u borbi za pronatalitetnu politiku, koja je od ključne važnosti za budućnost naše zajednice. Sustavno ulažemo u obrazovanje jer vjerujemo da je to temelj prosperiteta. Sve škole s područja općine Žepče renovirane su ili novoizgrađene, a prije nešto više od dva tjedna (9. rujna) otvorili smo i novu zgradu središnje osnovne škole u Žepču, investiciju vrijednu 6,3 milijuna KM. Ovakvi projekti ne samo da poboljšavaju kvalitetu obrazovanja, već stvaraju i privlačno okružje za mlade obitelji koje žele živjeti i odgajati djecu ovdje. U kombinaciji s našim mjerama podrške, nadamo se da ćemo potaknuti još veći povratak mladih obitelji i osigurati održiv demografski razvoj naše općine.

Iako je žepačko gospodarstvo dokazano snažno, kako projekti prometnog uvezivanja i stvaranja međunarodno značajnih prometnih čvorišta na prostoru općine mogu voditi daljnjem osnaživanju?

- Kako sam kazao i na otvorenju škole, dobre države poznaju se po dobrim školama i dobrim cestama. Ulaganje u cestovnu infrastrukturu također je jedna od odlika općine Žepče. Općina Žepče izdvaja ogromne napore za ulaganje u lokalnu cestovnu infrastrukturu. Osim lokalne cestovne infrastrukture, Žepče ima povoljan položaj na magistralnoj prometnici, željezničkoj pruzi, a imat će i odličan položaj na budućoj autocesti, kao i na brzoj cesti čija je gradnja tek u planu.

Osobito se veselim svakom kilometru autoceste koja se posljednjih godina radi na području općine Žepče. Autocesta na koridoru Vc prolazi kroz općinu Žepče u dužini od 22 kilometra. Jedna izlazna petlja je prema Zenici, druga izlazna petlja prema Maglaju, a predviđeno je i međuregionalno čvorište na kojemu će se koridor Vc spajati s budućom cestom Tuzla – Žepče. Autocesta je ušla na područje općine Žepče na dionici Nemila – Poprikuše (Golubinja), gdje su radovi službeno počeli 2020. godine. Radovi se izvode i na dionici od Ozimice prema Medakovu (Tešanj). Očekujemo izbor izvođača radova na dionici Poprikuše – Ozimica. Sve tri dionice koje prolaze preko područja općine Žepče svakako će doprinijeti značajnom razvoju.

Stabilna politička situacija u Općinskom vijeću zasigurno je bila jedan od preduvjeta za dobre gospodarske pokazatelje. Kakva su očekivanja kada govorimo o idućem razdoblju?

- Stabilnost u političkom životu općine Žepče, koju smo uspjeli održati od osnutka općine pa sve do danas, zasigurno je doprinijela postizanju pozitivnih gospodarskih rezultata. Dugogodišnje upravljanje općinom omogućilo je kontinuitet u donošenju ključnih odluka koje su važne za razvoj i privlačenje investicija. Naš fokus u idućem razdoblju ostaje na jačanju suradnje između lokalnih vlasti, poduzetnika i građana. Poseban naglasak i dalje ostaje na poticanju domaćih i stranih ulaganja kroz projekte koji omogućuju otvaranje novih radnih mjesta, kao i na unaprjeđenju infrastrukture. Općina čini sve što je u njezinoj moći za razvijanje pozitivne gospodarske klime i vjerujemo da će to doprinijeti i cjelokupnom jačanju radničkih prava i rasta plaća u realnom sektoru. Očekujemo da će se uz nastavak ove stabilnosti, gospodarski pokazatelji i dalje kretati u pozitivnom smjeru, a ključna je naša predanost dugoročnom planiranju i viziji razvoja općine. Žepčaci su prepoznali važnost kontinuiteta i hvala im na tome. Vjerujem da ćemo tako nastaviti i u budućnosti.

Koliko su određeni procesi na hrvatskoj političkoj sceni u Žepču, ali i županiji, doveli do slabljenja ukupne političke pozicije? Mislite li kako bi uslijed takve situacije moglo doći i do nekih za Hrvate neugodnih iznenađenja kada je riječ o općinama?

- Politički procesi na hrvatskoj političkoj sceni u Žepču do sada nisu utjecali na poziciju lokalne vlasti. Zbog trenutačne složene političke situacije itekako je neizvjesno. Međutim, rekao bih da je Žepče tijekom godina pokazalo snagu i jedinstvo. Sigurno je da postoje izazovi, no vjerujem da ćemo uz podršku naroda koji prepoznaje dosadašnji rad i uspjehe ove općinske administracije uspjeti izbjeći neugodna iznenađenja. Vlast u Žepču nikada nije ni ljude ni poduzetnike dijelila po naciji, nego po potrebi. Građani mogu potvrditi da su sva naselja, bez obzira na to tko u njima živi, ravnomjerno izgrađivana.

Žepče se kroz Razvojnu agenciju, ali i sudjelovanjem na prekograničnim projektima, pokazalo kao općina koja itekako slijedi trendove, ali i prepoznaje značaj europskih integracija i prednosti za sve građane. Koliko takva iskustva mogu voditi stvaranju preduvjeta za još bolje rezultate?

- Razvojna agencija Žepče tijekom godina postala je važan akter u razvoju općine, kako u privlačenju investicija tako i u izgradnji kapaciteta za sudjelovanje u međunarodnim i prekograničnim projektima. Sudjelovanje u tim projektima omogućilo nam je ne samo financijsku potporu već i razmjenu iskustava i znanja s drugim općinama i regijama. Tako je Žepče postalo prepoznato kao primjer dobre prakse u primjeni europskih standarda i inovativnih rješenja. Planiramo nastaviti tim putem jer vjerujemo da su prekogranična suradnja i korištenje dostupnih fondova ključni za daljnji razvoj naše općine, posebno u sektorima infrastrukture, obrazovanja i poduzetništva.

Koji su planovi za iduće četiri godine?

- Planovi Općine Žepče usmjereni su na nastavak gospodarskog razvoja, jačanje infrastrukture i poboljšanje kvalitete života svih građana. Planiramo zadržati i jačati općinsku upravu, JU Razvojna agencija Žepče i JP Komunalno, nastaviti stvarati povoljno poslovno okružje i privlačiti investitore, povećati broj zaposlenih, izvoz, promet, tvrtke i obrte, završiti poslovnu zonu Radovlje, proširiti poslovnu zonu Polja. Od kapitalnih infrastrukturnih projekata planiramo izgradnju Doma zdravlja sa stacionarom, početi s izgradnjom nove zgrade Općine, izgraditi nove ulice i ceste u Novom Žepču i Novom Naselju, rješavati problem nedostatka pitke vode koji se javlja zbog sve toplijih godina, izvršiti rekonstrukciju zgrade JP Komunalno, proširiti projekt navodnjavanja, rješavati pitanje Gradske toplane i toplovoda, nastaviti uređenje lijeve obale rijeke Bosne, nastaviti rekonstrukciju gradskih ulica, graditi lokalne ceste, javnu rasvjetu, kanalizaciju i ostalu infrastrukturu, izgraditi novu školsku dvoranu za tjelesni odgoj u Žepču, završiti adresni registar, nastaviti provoditi nadležnost školstva, nastaviti provoditi razne mjere ublažavanja odlaska mladih, sufinancirati samozapošljavanje, poljoprivredu, stambenu izgradnju, skrbiti se o višečlanim obiteljima, mladima, dodjeljivati stipendije, razvijati sport, kulturu, potpomagati udruge, vjerske zajednice i razne institucije, nastaviti provoditi međunarodne projekte te stvarati sveukupne bolje uvjete života i rada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije