Bilo da su ubrane iz vlastitog vrta, pronađene tijekom šetnje prirodom ili kupljene na tržnici, kupine su poslastica koja u sebi nosi okus kraja ljeta i početka jeseni. Jedan od najboljih načina da iskoristiš ove raskošne bobice je priprema takozvane Kraljice pudinga (Queen of puddings), tradicionalnog britanskog deserta koji spaja kremasti puding, bogatstvo voća i hrskavu beze koricu.
Raskoš okusa i tekstura
Osnova deserta je kremasti puding od mlijeka, maslaca, vanilije i krušnih mrvica, koji se lagano peče dok ne dobije zlatnu boju. Na njega se potom slaže sloj sočnih kupina koje su prethodno prokuhane s džemom i limetom, što daje osvježavajući kontrast slatkoći pudinga. Konačni sloj i zvijezda je meringa, lagana i prozračna, koja se pečenjem pretvara u hrskavo savršenstvo.
Iako možda izgleda komplicirano, priprema ovog deserta je zapravo prilično jednostavna, a rezultati su zapanjujući. Bilo da odlučiš poslužiti ga toplog, ravno iz pećnice ili hladnog kao lagani desert nakon večere, Kraljica pudinga s kupinama će postati jedan od tvojih omiljenih recepata.
Sastojci
Mlijeko 575 ml
Maslac 25 g
Ekstrakt vanilije 0,50 žličica
Krušne mrvice 100 g
Limeta 1 kom
Šećer 140 g
Jaje 4 kom
Kupine 300 g
Džem od kupina 6 žlica
Postupak
Zagrij mlijeko u lončiću na laganoj vatri dok ne počne ispuštati paru, ali pazi da ne prokuha. Makni lonac s vatre i umiješaj maslac, vaniliju, krušne mrvice, koricu limete i 40 g šećera. Ostavi da odstoji 30 minuta, kako bi krušne mrvice upile tekućinu i smjesa se ohladila. Kad se ohladi, umiješaj žumanjke.
Zagrij pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom) i podmaži srednje veliku posudu za pečenje (otprilike 22 cm promjera). Izlij smjesu s krušnim mrvicama u pripremljenu posudu i peci 30 minuta dok se ne stisne.
U međuvremenu, stavi kupine u lonac s džemom od kupina (ili nekog drugog šumskog voća) i sokom od polovice limete te lagano kuhaj na niskoj vatri dok se bobice malo ne raspadnu. Makni s vatre i ostavi sa strane.
Prelij smjesu od kupina preko pečenog pudinga, pazeći da je ravnomjerno raspoređena do rubova. Smanji temperaturu pećnice na 160°C (140°C s ventilatorom).
Mikserom miksaj bjelanjke dok vrhovi ne postanu čvrsti. Zatim postupno dodaj preostali šećer (100 g), žlicu po žlicu, dok smjesa ne postane sjajna i glatka. Premaži ili istisni izmiksane bjelanjke preko smjese od kupina i vrati u pećnicu. Peci dodatnih 20-30 minuta dok se meringa lijepo ne zapeče. Posluži desert dok je još topao.