Prava šunka je samo obrađeni svinjski but, odnosno najčešće lopatica jer su butovi odavno u pršutima. Lopatica je vrlo ukusno meso, no često dosta usoljeno i dimljeno, kost je u sredini i na njoj je dosta kože.
Dobra alternativa su rolane šunke od manjih komada buta, stisnute u mrežicu. Prije kuhanja obvezno dobro isperite šunku, odstranite višak masnoće, a stavite je kuhati u hladnu vodu, u dovoljno velik lonac.
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Šunka u kruhu
Sastojci za tijesto/kruh:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 suha kvasca
- 20 g soli
- malo šećera
- vode po potrebi (oko 600-700 ml, ovisno o brašnu, tijesto mora biti kompaktno)
Ostalo:
- termički obrađena rolana lopatica
- jaje
- malo mlijeka
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Priprema:
Sve sastojke za tijesto povežite i dobro umijesite. Pokrijte krpom i pustite da se digne. S lopatice maknite mrežicu, operite je i posušite. Tijesto malo razvaljajte, ali ne pretanko, neka ostane deblje. Lopaticu premažite s malo umućenog jajeta s malo mlijeka kako se ne bi odvajala od kruha. Čvrsto je zamotajte u tijesto pazeći da ne ostane zraka te da je tijesto dobro povezano. Prebacite u posudu za pečenje na masni papir tako da je strana gdje se spaja tijesto s donje strane. Premažite ostatkom umućenog jajeta i pecite na 180 stupnjeva oko 60 minuta, odnosno onoliko sati koliko kilograma ima lopatica. Nakon 20 minuta prekrijte aluminijskom folijom da biste spriječili da vam kruh s gornje strane zagori, mora biti lijepe zlatne boje.