čarolija cvata i boja

Gradački makovi - živa slika rajske ljepote

Gradački makovi
08.06.2024.
u 19:57

More makova prekrilo prostrano Gradačko polje. Čini mi se, nikada tako nije bilo u ovo doba godine...

Okitio se i svibanj, koji je iza nas, makovima. Čarolijom cvata i boja. Pjesnike i slikare nadahnjuje za velika umjetnička djela. Tako je to bilo i u najstarijim ljudskim civilizacijama. Ovaj prelijepi grimizni cvijet poznat je iz vremena Mezopotamije, Egipta i Grčke. Sve se mijenja, sve je mijena, a ljepota ostaje. Mak je simbol zaborava i smrti, ali i plodnosti i izobilja.

Simbol vatrene ljubavi, ali i prolivene krvi. On je zajedno s ružama simbol najljepšeg mjeseca u godini koji je posvećen Mariji, ali i simbol najvećeg povijesnog stradanja Hrvata u Bleiburgu i na mnogim križnim putovima. Evo me u Gradcu, dan uoči Duhova. More makova prekrilo prostrano Gradačko polje. Čini mi se, nikada tako nije bilo u ovo doba godine. Nikada! Iz podsvijesti mi dolaze slike makova koje je izradio Vincent van Gogh, osebujni nizozemski slikar čiji je život tragično završio. Vrijednost njegovih slika danas se procjenjuje na oko 100 milijuna dolara.

Makove je antologijski opjevao kanadski vojni liječnik John McCrae u pjesmi "U flandrijskim poljima" (In Flanders Fields). Tijekom bitke za belgijski grad Ypres u Prvom svjetskom ratu došlo je do stradanja velikog broja vojnika jer je njemačka vojska koristila bojni otrov iperit. Dva spomenuta djela spadaju u vrhunce umjetnosti u svijetu.

Makovi, makovi, makovi! Stojim pred jednom zaravni u Gornjem polju na kojoj se ništa ne vidi, nego samo rascvali krasni crveni makovi. Zrak je ispunjen miomirisima, zujem pčela i glazbom ptica. Težaci se spremaju za odlazak kućama. Sunce dobro pripeklo. Pitam se: Bože, na koliko se onda procjenjuje ova živa slika tvoje rajske ljepote kada se mrtva slika tvoje žive slike procjenjuje na 100 milijuna dolara? 

Ključne riječi
mak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?