Marinko Oroz

Gradio je i čuvao Luke, umro od tuge za selom uništenim u poplavama

21.10.2024.
u 16:49

Njegovo srce nije izdržalo sve što se dogodilo, izgubio je sve što je u životu stvarao i čuvao. Bio je dobri čuvar cijelog sela. Njegove Luke su otišle pa je morao i on s njima

Marinko Oroz iz sela Luke kod Fojnice, koji je nedavno preživio razorne poplave, nažalost, preminuo je nakon što njegovo srce nije izdržalo posljedice katastrofe. Organizacija Pomozi.ba podijelila je emotivnu poruku njegove kćeri Vanje, koja je zahvalila svima koji su pomogli njezinu ocu, posebno njihovu kolegi Kerimu. Marinko je bio dobri duh svog sela, ali je izgubio sve što je gradio. Njegova smrt ostavila je obitelj i cijelu zajednicu u dubokoj tuzi. - Ova objava posvećena je Marinku Orozu iz Fojnice koji je preživio poplave, ali njegovo srce nakon toga nije izdržalo i izgubio je bitku sa životom. Poruku njegove kćeri, poslanu našem kolegi Kerimu, prenosimo u cijelosti. “Kerime, hvala ti od srca na sućuti. Hvala ti na svemu što si učinio za tatu, to mu je puno značilo. Njegovo srce nije izdržalo sve što se dogodilo, izgubio je sve što je u životu stvarao i čuvao. Bio je dobri čuvar cijelog sela. Njegove Luke su otišle pa je morao i on s njima. Nadam se da će mama biti jača i da će se jednog dana vratiti u svoju kućicu te da ćemo svi zajedno ispuniti njegovu želju. Znam da vam je postao drag u ovih nekoliko dana, i on je osjetio sreću što je bilo toliko ljudi koji su došli pomoći. Molim te, u moje ime, zahvali cijeloj ekipi Pomozi.ba - navodi se u poruci.

Srca ga je izdalo

Matea Alikadić prisjetila se kad joj je rekao da mu je voda odnijela sve, pa i slušni aparat, ali, opet, nije skrivao svoj osmijeh unatoč boli koja ga je preplavila. - “A čija si? Ne mogu prepoznat’” - upita me prije deset dana dok krajičkom oka nadgleda izvlačenje drva sa, što se prije nekoliko dana zvalo, ulaza u dvorište. “Mate i Katice Oroz”, ponosno mu rekoh. Gleda u mene i ne reagira. Prilazi Ružica i glasnije ponovi, a on razvuče osmijeh i kaže: “Rođak, ne bih te nikad prepoznao.” Sjedosmo ispred kuće, unutra sve uništeno, oni još uvijek vidno potreseni. Kaže da mu je voda odnijela sve, pa i slušni aparat: “Ništa ne čujem, a taman sam našao onaj što mi odgovara.” Skoči sa stolice jer upravo sijeku drvo koje, očito, nisu smjeli dirati. Malo zagalami, vrati se i sjede kao da ništa nije bilo. Kerim iz Pomozi.ba sjedi i kaže mu: “Eto mene sutra s aparatom, samo reci koji je.” Opet razvuče osmijeh dok se pokušava sjetiti. Sjetio se, a Kerim i on dogovoriše susret opet sutra. I prolazili su dani, a oni su tražili odgovarajući aparat. Danas su ga našli. Ali sat i pol vremena kasno. Nije dočekao aparat, srce ga je izdalo. Kerime, hvala ti uime svih nas na trudu. Dragi Marinko, neka ti je laka zemlja! Počivaj u miru - istaknula je Matea Alikadić. Fojnica je u suzama proteklih tjedana nakon poplava, a jedna od prvih žrtava bio je Ranko Oroz, čovjek koji je bio poznat kao nesebičan i vrijedan član zajednice u fojničkim naseljima poput Trošnjika, Bakovića i Lužana. Mještani ga pamte kao čovjeka koji je uvijek bio spreman pomoći, rado je sudjelovao u raznim aktivnostima i pomagao onima u potrebi. Nažalost, Ranko je stradao u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Fojnicu, ostavivši iza sebe roditelje, kćer i mnogobrojnu rodbinu i prijatelje. Mještani su ga ispratili na vječni počinak unatoč teško prohodnim cestama i izazovima koje su donijele poplave. One su za sobom ostavile velike materijalne štete, uništenu infrastrukturu i pogođene obitelji. Bujične poplave prouzročene obilnim kišama zahvatile su naselja poput Trošnjika, Bakovića, Gojevića i Lužana, ostavljajući mnoge stanovnike bez krova nad glavom. Iako su lokalne vlasti i spasilačke službe brzo reagirale, izazovi su bili ogromni zbog teških uvjeta i neprohodnih cesta. Nakon katastrofe lokalne vlasti i humanitarne organizacije brzo su se uključile kako bi pomogle pogođenim obiteljima. Organizacija Pomozi.ba odigrala je ključnu ulogu u pružanju pomoći, dostavljajući osnovne potrepštine i medicinsku pomoć onima kojima je najviše trebala. Mnogi volonteri također su se uključili u akcije spašavanja i sanacije terena, pokazavši snagu zajedništva u ovim teškim trenucima.

Uništavanje prirode

Za mnoge obitelji koje su izgubile svoje domove ili poljoprivredna dobra, oporavak će biti dugotrajan i izazovan. Poplave su ponovno otvorile brojna pitanja. Iako su lokalne vlasti reagirale brzo, nedostatak dugoročnih rješenja i infrastrukturalne zaštite ostavlja mnoga područja ranjivima na slične katastrofe u budućnosti. Stručnjaci upozoravaju na potrebu ulaganja u zaštitne mjere, poput gradnje nasipa i poboljšanja odvodnih sustava, ali i manjeg uništavanja prirodnih resursa, kako bi se slične tragedije spriječile.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije