Svečanosti otvorenja poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina

Grandiozni most Hercegovina, najviši na koridoru Vc, i nova dionica autoceste otvaraju vrata EU za BiH

Most Hercegovina
Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell
1/8
04.09.2024.
u 08:00

Na svečanosti se očekuju Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Nermin Nikšić, premijer FBiH, diplomati, uzvanici...

Grandiozni most Hercegovina, koji će danas biti svečano otvoren na ceremoniji koja će okupiti brojne predstavnike vlasti iz BiH, ali i Hrvatske, na ilustrativan način pokazuje kako su se trud, zalaganje i upornost u realizaciji najvećeg infrastrukturnog objekta na koridoru Vc, kao i jednog od najvećih mostova u Europi, itekako isplatili, a prava vrijednost oslikava se, uslijed svoje strateške pozicioniranosti, kroz ključni segment prometnog povezivanja s europskom mrežom prometnih koridora, piše Večernji list BiH.

Važnost projekta

U sklopu svečane ceremonije planirana su i obraćanja pa su tako iz Autocesta FBiH najavljeni Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, i Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH, a sama najava, kao i popis svih onih koji će nazočiti otvaranju, jasno govori u prilog činjenici da je riječ o prvorazrednom događaju koji će biti prilika za naglasiti činjenicu da je sam most, dužine od gotovo kilometar, jedinstven i uslijed pozicije sva četiri prometna traka na istom, što ga svrstava u sami vrh građevinskih pothvata na svjetskoj razini.

Svečanosti otvorenja poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina nazočit će brojni predstavnici gospodarskog, političkog i javnog života, kako BiH tako i Republike Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici. Ceremonija će početi večeras svečanim programom koji će svojim nastupima obogatiti Hrvatska glazba Mostar, klapa Drača, Antonija Batinić i HKUD Rodoč. Presijecanjem vrpce i uz vatromet postavljen duž mosta i službeno će biti otvorena poddionica Počitelj - Zvirovići i most Hercegovina. Puštanje u redoviti promet poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina predviđeno je dan poslije, u četvrtak od podne. Most Hercegovina dio je autoceste na paneuropskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH te je sastavni i najznačajniji objekt na poddionici Počitelj - Zvirovići. Dužina poddionice je 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a. LOT 1 čini trasa autoceste u dužini većoj od 10 km na kojoj se nalaze značajni objekti: petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, međuregionalno čvorište, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa. LOT 2 je upravo impresivni most Hercegovina dužine 980 m. Stupovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su 92, 97, 92, 91, 88 i 66 m, što ga čini najvišim mostom na koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe.

Povezivanje i izgradnja

Vozeći se magistralnom cestom M-17 iz smjera Mostara prema Čapljini i obrnuto, obrisi mosta prvo su što primjećujete, a njegova elegancija i uklopljenost u geografski mozaik koji čine stijene kanjona koji premošćuje, kao i smaragdna Neretva, primjer su strateškog planiranja i izvedbe.

Otvorenjem poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina ovaj dio BiH izravno će se povezati s EU-om, odnosno graničnim prijelazom Bijača. Jug zemlje će, uz postojeću dionicu Bijača - Međugorje, imati 21 km funkcionalne autoceste, od granice s RH pa sve do Počitelja. Direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić naglašava kako se za most Hercegovina može s pravom reći kako je najkompleksniji infrastrukturni objekt na cijelom koridoru. - Jedinstvena je prilika, povjerenje koje su dobile Autoceste FBiH, graditi, a još veće zadovoljstvo izgraditi ovaj most koji su, ovih šest stupova koji ga drže, učinili da bude i jedan od najviših mostova u ovom dijelu Europe - poručio je Lasić, dodavši kako se s ponosom može reći da pogled prema mostu Hercegovina jasno govori da je vrijedilo truda.

Pritom je naveo i kako je povjerenje koje im je iskazano kao investitoru da grade najveći infrastrukturni projekt u BiH - koridor Vc, svakako i potvrda kvalitetnog rada Federacije BiH, ali i znak kako su stvorili pozitivno ozračje.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, ističe kako će Vlada nastaviti s izgradnjom infrastrukture i nove kilometre autoceste uskoro otvaraju. Most će biti važan segment daljnjeg podizanja turističkih kapaciteta. Anđelko Maslać, v. d. ravnatelja Turističke zajednice HNŽ-a, ističe kako snažno podržavaju i potenciraju nastavak prometnog povezivanja sa susjednim zemljama. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije