za lokalne izbore

HDZ 1990. predložio 8 kandidata za gradonačelnike/načelnike

hdz 1990
11.07.2024.
u 20:12

U borbi za općinska/gradska vijeća HDZ 1990. na ovogodišnje lokalne izbore ide u većem broju općina samostalno, no vidljivo je i nekoliko koalicija

U okviru redoslijeda predizbornih aktivnosti i procesa koje je utvrdilo Središnje izborno povjerenstvo, ovoga tjedna političke stranke predale su kandidacijske liste za ovogodišnje lokalne izbore, a kada govorimo o strankama s hrvatskim predznakom, HDZ 1990. nastupa u 37 općina i gradova u Bosni i Hercegovini s više od 550 kandidata, piše Večernji list BiH.

Zajednički kandidati

U okviru samostalnog nastupa HDZ 1990. je predložio osam kandidata za načelnike i gradonačelnike pozicije, uz opasku da je dvoje kandidata dogovoreno u koaliciji s nekim drugim hrvatskim strankama. Prvi primjer je u Odžaku, u kojemu se za poziciju načelnika natječe Drago Zečević, kandidat koalicije HRS, HDZ 1990., HSP.

Drugi primjer je Tomislavgrad u kojemu je Ivan Buntić iz HNP-a kandidat koalicije HNP – HDZ 1990. U kontekstu onih općina i gradova u kojima HDZ 1990. ima samostalnog kandidata za čelnu poziciju, u pitanju su lokalne zajednice s većinski hrvatskim biračkim tijelom, pa je tako, kada govorimo, primjerice, o Posavskoj županiji, Anto Kobaš kandidat za gradonačelnika Orašja. Nešto južnije, u Usori, Daliborka Matošević je kandidatkinja za načelnicu općine.

U Hercegbosanskoj županiji u utrku za gradonačelnika Livna kreće Mate Vukadin, a za poziciju načelnika Kupresa Domagoj Turalija. U Zapadnohercegovačkoj županiji Žarko Lasić je kandidat HDZ-a 1990. za gradonačelnika Širokog Brijega, dok će se u ostatku Hercegovine za pozicije prvih ljudi općina/gradova natjecati još tri kandidata - Ivan Odak kandidat je za načelnika općine Čitluk, Luka Faletar kandidat je za načelnika općine Prozor-Rama, a Kristijan Falak kandidat je za gradonačelnika Čapljine.

 

 

U borbi za općinska/gradska vijeća HDZ 1990. na ovogodišnje lokalne izbore ide u većem broju općina samostalno, no vidljivo je i nekoliko koalicija, i to ne samo u općinama i gradovima u kojima su Hrvati u manjini. Tako je, primjerice, u Kiseljaku dogovorena koalicija HS, HSP BiH HB, HDZ 1990., pri čemu je Marinko Ilijašević nositelj liste za Općinsko vijeće. Kada govorimo o nekim nacionalno mješovitim jedinicama lokalne samouprave, u Novom Travniku je ostvarena koalicija HDZ 1990. – HSP BiH, a Zdenko Dominović je nositelj liste za Gradsko vijeće. U nekim primjerima HDZ 1990. ostvario je i koalicijski dogovor s HDZ-om BiH; u Šamcu su tako dvije stranke zajedno u utrci za Općinsko vijeće, a Đuro Ivanović je nositelj liste. U Uskoplju su dvije stranke također ostvarile koalicijski nastup.

Kada je riječ o općinama i gradovima u kojima HDZ 1990. nastupa samostalno kroz liste za općinska/gradska vijeća, između ostaloga, Marijan Dominković nositelj je liste za Gradsko vijeće Orašja, Marija-Silva Vidović nositeljica je liste za Općinsko vijeće Travnika, Ilija Cvitanović nositelj liste za Općinsko vijeće Prozor-Rame, a Matea Raič nositeljica liste za Općinsko vijeće Stoca...

Idući koraci

Podsjećamo, ovoga tjedna istekao je rok za podnošenje kandidacijskih lista za sudjelovanje na lokalnim izborima, a Središnje izborno povjerenstvo je najavilo kako će izvršiti provjere i ovjeriti kandidacijske liste i kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega će do 22. kolovoza 2024. godine ovjerene kandidacijske liste objaviti u službenim glasilima, medijima i internet-stranici www.izbori.ba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?