Odnosi snaga u vijećima

HDZ će moći sam u većini hrvatskih općina, u mješovitim suradnja s bošnjačkim strankama

storyeditor/2024-10-09/uskoplje_crkva_proljece-800x445.jpg
10.10.2024.
u 09:38

Rezultati lokalnih izbora u većini općina s hrvatskom većinom pokazali su apsolutnu prednost HDZ-a BiH nad ostalim stranaka iz hrvatskoga korpusa, uz nekoliko iznimki, poput Tomislavgrada, dok je u pojedinim općinama, čija je karakteristika nacionalno mješovito stanovništvo, kao što su Busovača i Gornji Vakuf - Uskoplje, primjetno kako prvo mjesto drži SDA, dok je navedenim lokalnim zajednicama HDZ, samostalno ili u koaliciji s drugim hrvatskim strankama, na drugom mjestu, piše Večernji list BiH. Takvo što u startu otvara prostor koalicijskim postizbornim dogovorima, što je u interesu nacionalne pozicije hrvatskoga naroda, ali i ukupne stabilnosti vlasti.

Pitanje pregovora

I dok će na prostoru središnje Bosne HDZ BiH imati većinu u Novom Travniku i Vitezu, a zasigurno i u Kreševu i Kiseljaku, općinama u kojima su izbori odgođeni zbog poplava, u Busovači će stvar ustroja većine tražiti pregovore hrvatskih i bošnjačkih političkih opcija, odnosno HDZ-a BiH i SDA kao stranaka s najvećim brojem mandata u novom sazivu Općinskog vijeća koje inače ima 25 mandata. Kada govorimo o općini Gornji Vakuf - Uskoplje, dvije najsnažnije političke grupacije su SDA i lista HDZ BiH - HDZ 1990. - HSS Stjepana Radića pa je za očekivati da proces pregovora bude vođen upravo na toj relaciji. Središnja Bosna, kao što je vidljivo, traži posebnu pozornost prilikom planiranja svakog idućeg koraka, no na prostoru zapadne Hercegovine Hrvati su u komotnoj poziciji, a rezultati izbora pokazuju kako su najveće povjerenje dali HDZ-u BiH. U Grudama tako HDZ BiH sa svojih 16 mandata može imati komotnu većinu u Općinskom vijeću, dok oporbu čine HRS, SDP, HSS i HSP BiH. U susjednom Širokom Brijegu također dominacija HDZ-a BiH, koji s 18 mandata u Gradskom vijeću ima opuštenu poziciju koja mu omogućuje samostalno donošenje i provedbu odluka.

Potraga za većinom

Oporbu pak čine HDZ 1990., HSP dr. Ante Starčević i HSP BiH. Istodobno, nešto zapadnije u općini Tomislavgrad, prvu poziciju zadržao je HNP s devet mandata, a odmah slijedi HDZ BiH sa sedam. Tko će u konačnici činiti većinu u Vijeću, vidjet će se nakon očekivanih postizbornih pregovora, a u Vijeće još ulaze i HDZ 1990., HNL, HSP pravaši te SDA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije