sastanak Predsjedništva HDZ-a BiH i Predsjedništva HDZ-a RH održan u Splitu

Hrvatska ključni saveznik na EU putu, traži se puna zaštita hrvatskog naroda kao konstitutivnoga

HDZ BIH i HDZ RH
22.07.2024.
u 19:30

Čović je naglasio da je suradnja između dviju stranaka ključna za ostvarenje zajedničkih ciljeva te je istaknuo kako će HDZ Bosne i Hercegovine nastaviti raditi na poboljšanju životnih uvjeta Hrvata u Bosni i Hercegovini uz podršku Republike Hrvatske

Raditi na aktivnostima koje će dodatno ojačati europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, bilateralne odnose BiH i Republike Hrvatske, kao i inzistirati na donošenju pravednih rješenja kojima bi se u potpunosti zaštitila ustavna pozicija Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH ključne su teme o kojima su danas u Splitu razgovarali članovi užeg Predsjedništva HDZ-a BiH i Predsjedništva HDZ-a RH, dviju stožernih stranaka u hrvatskom narodu, piše Večernji list BiH.

Prioriteti

Sastanak je okupio članove predsjedništava obiju stranaka kako bi razgovarali o aktualnim političkim i društvenim temama s posebnim naglaskom na jačanje suradnje i unaprjeđenje položaja Hrvata u BiH. Tijekom sastanka raspravljalo se o nizu tema koje su od ključne važnosti za obje stranke i hrvatski narod. Posebno je naglašena potreba za daljnjim jačanjem suradnje između HDZ-a RH i HDZ-a Bosne i Hercegovine, koja se temelji, prije svega, na zajedničkom cilju poboljšanja životnih uvjeta te zaštiti prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- Uvjeren sam da upravo ovakav dodatni napor koji ulažemo zajedno, uz iskustvo koje imamo kao vlast u Republici Hrvatskoj i njihovu uključenost u Europski parlament te institucije Europske unije, možemo nastaviti na sličan način i dalje te jamčiti da, uz sve ono što radimo, možemo osigurati potpunu jednakopravnost hrvatskoga naroda s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini - kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Također je istaknuta važnost kontinuirane podrške Hrvatske prema Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu. Članovi Predsjedništva osvrnuli su se na dosadašnji napredak BiH u pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je da će se HDZ nastaviti na svim razinama snažno zalagati za ostvarivanje pune ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Pohvalio je napore koje Bosna i Hercegovina ulaže u provođenje reformi te je naglasio važnost njihova nastavka kako bi zemlja ispunila sve uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Istaknuta je zahvalnost predsjedniku Plenkoviću za kontinuiranu podršku koju pruža Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Čović naglasio je da je suradnja između dviju stranaka ključna za ostvarenje zajedničkih ciljeva te je istaknuo kako će HDZ Bosne i Hercegovine nastaviti raditi na poboljšanju životnih uvjeta Hrvata u Bosni i Hercegovini uz podršku Republike Hrvatske.

- Ojačavanje bilateralnih odnosa BiH i RH i EU perspektive BiH, kao i ubrzanje razvoja BiH su prioriteti. Nastavljamo raditi na zaštiti prava Hrvata - naglasio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u objavi na društvenim mrežama.

Sastanak poput ovoga jedan je od načina na koji se osnažuje politička suradnja ne samo dviju stranaka već, u konačnici, i dviju država, a što je osobito bitno u kontekstu potpore koju Republika Hrvatska, odnosno Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem pruža Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu. Na političkom i integracijskom planu upravo je Hrvatska najzaslužnija za prepoznavanje BiH kao ključne države na jugoistoku Europe o čijoj stabilnosti ovisi i stabilnost šireg okruženja, a svojim zalaganjem i lobiranjem hrvatski su predstavnici u najvećoj mjeri zaslužni za dobivanje statua kandidata, kao i odluku o početku pregovore EU-a i BiH. Istodobno, Hrvatska je svojim zalaganjem i predanošću poštivanju ustavnih postulata na kojima počiva BiH uspjela da specifičnosti ustavno-pravnog uređenja BiH, zemlje izrazitog multietničkog karaktera, uđu i u službenu vanjsku politiku Europske unije. Tako je odrednica o konstitutivnosti naroda dio Strateškog kompasa Europske unije, dokumenta koji je praktički osnova europske vanjske politike.

Uz političku podršku, Hrvatska je i ključni ekonomski saveznik Bosni i Hercegovini. Ilustracije radi, obujam vanjskotrgovinske razmjene koji doseže 8 milijardi maraka jasno upućuje na činjenicu da obje zemlje imaju koristi od takvih odnosa, a što se onda reflektira i na porast životnog standarda.

Realizacija projekata

Istodobno, Hrvatska i BiH dijele iskustva i znanje u realizaciji projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije, a na planu tehničke podrške Hrvatska je spremna ponuditi svoja iskustva za pisanje projekata, a što će biti od iznimnog značaja za učinkovitije privlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Naravno, izravnu pomoć Hrvatska realizira kroz podršku projektima od interesa za hrvatski narod u BiH, iznosi kontinuirano rastu, a od realizacije projektnih aktivnosti koristi imaju svi žitelji BiH, neovisno o tomu kojem konstitutivnom narodu pripadaju, odnosno u kojem dijelu zemlje žive.

 

Ključne riječi

Komentara 1

DA
darko122
20:41 22.07.2024.

Naravno da Hrvati trebaju biti konstitutivan narod, u BiH, no dobro je znati da su Bošnjake i Hrvate stavili zajedno samo zato da spriječe srpske hegemoniste da nasapunaju glupe Hrvate ili Muslimane da stanu na srpsku stranu kod glasanja. Noo iako je mozak po 5 maraka kod Hrvata i muslimana je nestašica i velikosrbi će ih opet nasanjkati

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?