Zajedništvom i radom na izborima napravili veliki iskorak

Hrvatski predstavnici nakon 14 godina dio institucija vlasti u Konjicu

25.10.2024.
u 15:25

Hrvatski politički predstavnici bit će dio institucija gradske vlasti Konjica. Lista HDZ-a BiH s Ilijom Kozarićem na nedavno održanim lokalnim izborima, prema rezultatima koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH, osvojila je 465 od 650 glasova Hrvata, koliko ih živi u Konjicu, te je po broju glasova među pet političkih stranaka od njih šest koje će, sudeći po ostvarenim rezultatima, podijeliti mandate u Gradskom vijeću Konjica.

Rezultat i suradnja
S jednim vijećnikom u Gradskom vijeću HDZ BiH nakon 14 godina ponovno postaje dio lokalne zakonodavne vlasti Konjica, a s njim se vraćaju i hrvatski politički predstavnici kojih u gradskoj vlasti nije bilo godinama. - Jedan mandat koji smo osvojili kao jedina stranka s hrvatskim predznakom koja je izišla na izbore daje nam ogroman vjetar u leđa. Za nas je ovo povijesni iskorak jer smo opet dio institucija lokalne vlasti, imamo priliku boriti se za projekte, za radna mjesta, osobito mladih. Naš glas će se čuti tamo gdje se donose i za nas, konjičke Hrvate, važne odluke. Lakše ćemo uspostaviti nove i jačati postojeće veze s iseljeništvom. S novim- starim načelnikom Osmanom Ćatićem imamo odličnu suradnju te vjerujem da ćemo raditi u ozračju dogovora i međusobnog uvažavanja, kao i dosad. Ovo nam je prilika pripremiti se i za iduće izbore te idemo na osvajanje još jednog mandata - kazao nam je Ivan Antić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH u Konjicu.

Antić nam je potvrdio i kako će se prilikom formiranja novog Gradskog vijeća u Konjicu pokušati izboriti i za poziciju predsjedatelja Gradskog vijeća te će tako još aktivnije moći sudjelovati u političkom životu ove lokalne zajednice. Povratak hrvatskih političkih predstavnika u institucije vlasti Grada Konjica rezultat je zajedništva i rada na terenu, kažu nam predstavnici konjičkih Hrvata. Uslijedio je nakon brojnih pokrenutih projekata kojima je ovaj dio sjeverne Hercegovine, uključujući i malobrojne Hrvate koji ondje žive, ponovno vraćen u fokus zanimanja.

Kroz projekte i potporu nastoji se, koliko je to moguće, vratiti život i u tri župe u dolini Neretvice: Podhum - Žitače, Obri i Solakova Kula, izgraditi kvalitetniju infrastrukturu onima koji žive u ovom kraju, koji su se vratili, kao i onima koji pokazuju zanimanje za povratak.

Izazovi i izgradnja
Konjic je jedna od sredina koje su teško stradale u nedavnim poplavama te su lokalni izbori održani naknadno - s Kiseljakom, Kreševom i Fojnicom. Nova lokalna vlast u Konjicu suočit će se i s izazovom sanacije šteta od poplava u kojima su posebno teško stradala i naselja u dolini Neretvice, od Buturović Polja, Kostajnice, Trusine. Izazova, ali i prilika za nove iskorake u obnovi i vraćanju života u ovaj dio sjeverne Hercegovine neće nedostajati, a sudeći prema izjavama hrvatskih političkih predstavnika Grada Konjica, neće manjkati ni entuzijazma ni volje da se obnovi i gradi uništeno. Prvi koraci, koji su u pravilu najteži, napravljeni su različitim projektima, od kulturnih do infrastrukturnih. Uz sudjelovanje u lokalnoj vlasti, za koje su se na nedavnim lokalnim izborima izborili i hrvatski politički predstavnici, za očekivati je još više iskoraka kad su u pitanju za konjičke Hrvate važni projekti, od infrastrukturnih do zapošljavanja mladih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije