prijava za upis ove godine bile elektroničkim putem

I dalje duge liste čekanja za mostarske gradske vrtiće

10.07.2024.
u 07:30

Deset od ukupno 16 privatnih vrtića u Mostaru ispunilo je zakonske uvjete, čime će 850 djece imati pravo na subvenciju od Grada Mostara. Time se nastoji olakšati roditeljima. Istodobno, povećan broj djece zahtijeva veće kapacitete pa je planirana izgradnja novih gradskih vrtića u Mostaru.

Podnošenje prijava za upis djece u programe ustanove za pedagošku 2024./2025. godinu u gradskim vrtićima Mostar ove se godine prvi put odvijalo elektroničkim putem, čime su smanjena čekanja roditelja pri upisu. - To je nešto što se, zapravo, radi u drugim civiliziranim sredinama pa smo se mi ove godine odlučili na taj potez. Dakle, olakšali smo u smislu da se izbjegnu redovi čekanja. Nažalost, u dijelu gdje je riječ o nedostatku kapaciteta ništa nismo mogli olakšati, ali, evo, nadam se da je ovo novina koja će se dalje razvijati i koja će uroditi dobrim plodom - rekla je za RTV HB Danijela Kegelj, ravnateljica ustanove Dječji vrtići Mostar.

Unatoč tom napretku, liste čekanja za mostarske gradske vrtiće i dalje su duge, čak i nešto duže nego proteklih godina. - Mi uvijek imamo slobodnih kapaciteta onoliko koliko nam djece krene u školu. Unutar naših postojećih kapaciteta se prilagođavamo. Ove smo godine, recimo, jednu jasličku skupinu transformirali u vrtićku, pratimo potrebe roditelja - dodala je Kegelj.

Subvencioniranje privatnih vrtića pokazalo se olakšicom za roditelje, no Grad Mostar treba povećati broj predškolskih ustanova, bilo u javnom ili privatnom sektoru. Izgradnja gradskog vrtića u Rodoču, kako se nadaju u Gradu, počet će drugom polovinom srpnja.

- Mislim da bi vrtić trebao biti završen u sljedećih godinu i pol dana, maksimalno do dvije. Vrijednost vrtića je 2,5 milijuna maraka. Za prvu fazu izdvojeno je iz proračuna Grada Mostara 700 tisuća maraka - izjavio je za RTV HB Stanko Ćosić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara. Raste i broj djece s različitim razvojnim poteškoćama, što zahtijeva rad u manjim skupinama, ponovno naglašavajući potrebu za proširenjem kapaciteta. Osim izgradnje gradskog vrtića u Rodoču, u planu je gradnja vrtića u mostarskom naselju Centar 2, za koji preostaje još dobiti potrebne dozvole. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?