Ističe rok za registraciju birača koji žele glasovati izvan BiH

I glasovi iseljeništva na lokalnim izborima ključ su obrane hrvatskih pozicija u općinama u BiH

22.07.2024.
u 14:47

Sutra u ponoć istječe rok do kojega državljani BiH koji su u inozemstvu mogu podnijeti prijavu za glasovanje izvan BiH na predstojećim lokalnim izborima u listopadu. Tako mogu sudjelovati u kreiranju buduće vlasti u svojim rodnim mjestima

Sutra u ponoć istječe rok do kojega državljani BiH koji su u inozemstvu trebaju podnijeti prijavu za glasovanje izvan BiH na službenoj mrežnoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kako bi mogli sudjelovati u kreiranju vlasti koja će njihove općine i gradove, odnosno mjesto podrijetla, voditi iduće četiri godine, piše Večernji list BiH. Proces je to koji je neobično važan uzimajući u obzir visoku razinu povezanosti dijaspore s mjestom rođenja, kao i brojne obiteljske i emotivne veze kojima često svjedočimo u ovim ljetnim mjesecima. Upravo je stoga od iznimnog značaja ispuniti jednostavnu i brzu proceduru prijave te tako dobiti mogućnost glasovati na lokalnim izborima koji će s održati 6. listopada.

Važnost i značaj

Kao što je poznato, više od 26.000 kandidata na više od 1800 kandidatskih lista ovoga listopada kreće u borbu za povjerenje birača u sklopu lokalnih izbora koji, uslijed niza specifičnosti koje proizlaze iz ustavno-pravnog uređenja, ali i neriješenih međunacionalnih odnosa, osim lokalnog karaktera, često nose i nacionalni značaj. Osobito to vrijedi u nacionalno mješovitim sredinama, najveći broj kojih je u središnjoj Bosni, ali i u gradovima poput Mostara i Stoca, kao i sredinama iz kojih je veliki broj stanovnika protjeran u proteklom ratu. S obzirom na to da će svaki glas biti važan u kreiranju lokalnih politika i aktivnosti samouprava - općina i gradova i kada je riječ o projektima osobito važnim za svaki od konstitutivnih naroda, raste i strateški značaj dopisnog glasovanja poštom.

Glasovi iseljeništva nikada nisu imali presudnu ulogu, ali mogu biti važni u pojedinim sredinama. Uostalom, proces je to koji može umnogome promijeniti ishod rezultata, ali i utjecati na dobivanje toliko potrebne zastupljenosti u tijelima uprave, počevši od općinskih i gradskih vijeća/skupština pa do niza institucija o čijem kadroviranju ovisi i odnos prema projektima koji su od osobitog značaja za svaki od konstitutivnih naroda. Kada je riječ o Hrvatima iz BiH, a tu se u značajnom dijelu misli na one koji žive u susjednoj Republici Hrvatskoj, važno je iskoristiti preostalo vrijeme kako bi se povećao broj onih koji će se elektronički registrirati te steći priliku za ostvarivanje svoga ustavnog i zakonskog prava, a u tom kontekstu treba uputiti i na mobilizaciju koja je pokrenuta i djelovanjem zavičajnih udruga. Nedavno je ustrojena i Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH koju čini 14 zavičajnih udruga te će svoje zajedničko djelovanje nastaviti pod nazivom "Znamen", a poruke s tog događaja išle su u smjeru činjenice da su ovi lokalni izbori i najvažniji jer će oblikovati situaciju u brojnim općinama i gradovima u kojima Hrvati nisu u značajnoj brojčanoj prednosti, a to je važno i zbog činjenice da će upravo lokalna samouprava imati brojne prilike za značajniji razvoj i donošenje odluka o vlastitom ekonomskom razvoju na putu BiH prema EU, putu koji sa sobom donosi povijesno značajne promjene, ali i mogućnosti korištenja financijskih sredstava. Busovača, Novi Travnik, Travnik, Uskoplje, Mostar, Stolac... samo su neke od lokalnih zajednica za koje analitičari upućuju na strateški značaj uslijed nacionalno mješovitog stanovništva, a izniman značaj za Hrvate imaju i sredine u RS-u, poput Broda, Dervente, Pelagićeva. Uostalom, u potonjem slučaju hrvatski vijećnici, osim utjecaja na lokalne prilike, imaju i presudan glas za ustroj Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a. Predsjednik Znamena Dragan Šekerija pozvao je i zamolio sve Hrvate koji žive izvan BiH, a koji imaju pravo glasa, da se registriraju do 23. srpnja kako bi u listopadu mogli iskoristiti svoje biračko pravo. - Ne smijemo zaboraviti na našu rodbinu i prijatelje - podsjetio je.

Kakva je procedura

Državljani BiH koji su u inozemstvu, ako se žele prijaviti za glasovanje iz inozemstva, trebaju podnijeti prijavu do 23. srpnja do 24 sata. Istodobno, oni državljani BiH koji su se prijavili za glasovanje izvan BiH na prošlim općim izborima putem portala e-izbori, trebaju potvrditi prijavu, dopuniti eventualne izmjene i dostaviti dokumentaciju. Kako bi birač podnio prijavu, nužno je: otvoriti korisnički nalog, prijaviti se na portal e-izbori, unijeti podatke za prijavu za glasovanje izvan BiH, priložiti identifikacijske dokumente te poslati prijavu. Dok se odbrojava vrijeme do utvrđenog roka, provode se aktivnosti vezane uz političke stranke, a trenutačno SIP realizira proces ovjere kandidatskih lista i kandidata koji ispunjavaju uvjete. Kandidati za načelnike i gradonačelnike, kao i nositelji lista uglavnom su medijski poznati, a stranke su trenutačno u pripremnoj fazi prije nego što i službeno počne predizborna kampanja.

Link za registraciju birača je slijedeći:

https://eregistracija.izbori.ba/Identity/Account/Register

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?