Iako se rajčice tradicionalno vežu za pripremu pizzi, one originalne recepture, koje po zapisima datiraju iz 1000. godine, nisu ju sadržavale sve dok ova namirnica u Europu nije stigla iz Amerike, piše tportal.hr.
Ako vam je dosadila priprema pizze s tradicionalnim namirnicama, španjolski brend Zara Home predlaže verziju bez rajčica, ali s krumpirima, ružmarinom i šparogama, čije je sezona na vrhuncu.
Kako se ističe, za ovaj recept potrebno je pripremiti tijesto za pizzu dva i pol dana unaprijed.
SASTOJCI
za 2 osobe
-
250 g brašna za pizzu (brašno za kruh) + valjak za tijesto kako biste ga raširili po površini
-
1 žličica soli
-
0,6 g suhog pekarskog kvasca
-
190 g mlake vode
-
1 stručak debelih zelenih šparoga
-
1 veliki krumpir
-
2 stručka svježeg ružmarina
-
1 stručak bosiljka
-
sol
PRIPREMA
Za tijesto:
-
Pomiješajte brašno, kvasac i vodu i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite tijesto u veću zdjelu, pokrijte ga i ostavite da se diže u kuhinji 12 sati. Ako je prevruće, stavite ga u hladnjak.
-
Nakon 12 sati, tijesto stavite u hladnjak na dva dana. Na hladnom će se nastaviti polako dizati.
-
Izvadite tijesto iz hladnjaka. Napravite kuglu i ostavite 20 minuta.
Za ostale sastojke:
-
Operite krumpir i s korom ga izrežite na vrlo tanke kriške (uz pomoć mandoline). Posolite, popaprite i ostavite da stoji.
-
Operite šparoge. Vlaknasto dno i vrhove odrežite te uz pomoć noža za guljenje povrća napravite tanke trake po dužini i odmah ih stavljajte u posudu s hladnom vodom.
-
Dlanovima i prstima raširite tijesto do rubova koji će ostati malo deblji.
-
Odozgo posložite kriške krumpira i pospite ih usitnjenim ružmarinom.
-
Pecite 10 minuta na 220 ºC.
-
Pizzu izvadite iz peći i na krumpire posložite vrhove i trakice šparoga koje ste prethodno ocijedili i osušili. Ponovno pospite usitnjenim ružmarinom.
-
Zalijte s nekoliko kapi ulja, dodajte grančice ružmarina i pecite 20 - 25 minuta na 220 ºC .